Gelderse Vallei

Einde aan ophokplicht, behalve in kippenregio

Vanaf 5 oktober 2022 zitten de kippen verplicht binnen om verspreiding van de griep te voorkomen
Vanaf 5 oktober 2022 zitten de kippen verplicht binnen om verspreiding van de griep te voorkomen © ANP
LUNTEREN - De pluimveesector mag de deuren weer openen, want de ophokplicht is grotendeels ingetrokken. Dat meldt minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag. Toch is het niet voor alle pluimveehouders goed nieuws. In de Gelderse Vallei blijft de ophokplicht nog van kracht door de hoge pluimveedichtheid in deze regio.
De Gelderse Vallei is van oorsprong een gebied met veel pluimveebedrijven. Juist doordat daar zoveel pluimvee aanwezig is, blijven deze schuren nog even dicht.
Het besluit van de minister is gebaseerd op advies van deskundigen. Deze deskundigen schatten het risico op vogelgriep in Nederland laag en daardoor wordt de plicht ingetrokken. Het ministerie zegt de situatie "nauwlettend" in de gaten te houden.

Kippen al negen maanden binnen

De huidige ophokplicht is al sinds 5 oktober 2022 van kracht. Nog niet eerder woedde een vogelgriep zo heftig rond als afgelopen winter. Niet alleen de in stallen gehouden vogels maar ook wilde vogelpopulaties hadden het behoorlijk te verduren door de griep.
In de Gelderse Vallei geldt er al een ophokplicht sinds oktober 2021. Hoe lang de ophokplicht in de Gelderse Vallei nog blijft gelden is niet bekend.