Stedendriehoek
Gemeentehuis Apeldoorn bezet voor betere CAO

APELDOORN - Ongeveer 100 werknemers uit de sociale werkvoorziening voerden donderdagmiddag actie in het gemeentehuis van Apeldoorn. Zij hielden een vreedzame ‘sit-in’, laat de vakbond FNV weten. De actievoerders willen een gesprek met burgemeester Ton Heerts. Ze eisen dat de burgemeester, die ook in het bestuur van de Verenging van Nederlandse Gemeenten zit, hulp biedt bij het CAO-conflict dat gaande is.
De sit-in begon donderdag rond 14.00 uur. De actievoerders hopen dat oud FNV-voorzitter Heerts iets kan betekenen voor de mensen in de sociale werkvoorziening. De VNG is volgens de FNV namelijk niet bereid om deze werknemers te compenseren voor de enorm gestegen prijzen. Terwijl men dat voor de gemeenteambtenaren onder de cao Gemeenten wel heeft gedaan.
Werknemers sociale werkvoorziening bezetten gemeentehuis
"Het loont zich niet om te werken. We worden niet gewaardeerd", zegt werkneemster Bianca Wilke. "We werken net zo hard als alle andere ambtenaren. Alleen kost het mij tien keer meer energie. Daar wordt geen rekening mee gehouden. Het is in en in triest." Ze merkt dat collega's niet meer rond kunnen komen. "Die verkopen hun auto of caravan omdat ze geen eten meer kunnen kopen."
Hogere lonen en reiskostenvergoeding
‘Iedereen laat deze groep doelbewust in de kou staan’, zegt FNV bestuurder Peter Wiechmann. ‘De prijzen nemen alleen maar toe en juist deze groep heeft het zwaar. De gemeenten nemen niet hun verantwoordelijkheid als werkgever voor deze kwetsbare groep werknemers.’
De FNV wil dat alle lonen in de cao's met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 verhoogd worden met 10,15%. Ook moet de reiskostenvergoeding aangepast worden aan de hogere brandstofkosten. Dat betekent een verhoging van 10 naar 21 cent per kilometer. De actie werd ook ondersteund door de CNV.

Door het gemeentehuis te bezetten, hoopt FNV een doorbraak nog vóór de zomer af te kunnen dwingen. "We hebben het op nette manieren geprobeerd. We hebben het gevraagd, op een plein gestaan met 9000 mensen, en bij het VNG-congres gestaan. En nu staan we hier", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. Met leuzen werd de actie kracht bijgezet.
Burgemeester: gerechtvaardigde eis medewerkers
De gemeenteraad werd geschorst in verband met de actie. In een eerste reactie zegt burgemeester Heerts dat de mensen die het stadhuis bezet hebben "opkomen voor een gerechtvaardigde eis". "De gemeente Apeldoorn is er voor dat we elkaar aan de onderhandelingstafel zo snel mogelijk weer treffen", aldus de burgemeester.
De onderhandelingen gebeuren door een collega van Heerts, maar hij geeft de boodschap van de actievoerders door, laat hij weten.