Achterhoek

Vijf jaar de Achterhoekse vlag: 'Een stuk identiteit'

archief: Achterhoekse vlag voor het eerst gehesen tijden Zwarte Cross
archief: Achterhoekse vlag voor het eerst gehesen tijden Zwarte Cross © Omroep Gelderland
BELTRUM - Wie kent hem niet: de Achterhoekvlag. Deze streekvlag bestaat maandag 10 juli precies vijf jaar. De vlag werd bedacht door ontwerper Paul Heutinck. Maar wat is het verhaal achter de vlag?
De oproep van de Feestfabriek om een echte Achterhoekvlag te ontwerpen inspireerde Paul direct. Hij ging aan de slag en koos uit een aantal luchtfoto's van de Achterhoek een foto met veel gekleurde akkers en weilanden. Het werd de vlag die je massaal tegenkomt in de Achterhoek. Vooral bij boerderijen.

Ongelooflijke ontdekking

Toen Paul in 2019 een grotere versie van de luchtfoto zocht, ontdekte hij dat deze foto was afgebeeld op een brochure over de ruilverkaveling in Beltrum. Hij herkende niet direct de exacte locatie. Maar het was in ieder geval een luchtfoto van een landelijk gebied in Beltrum. Dit opmerkelijke feit onthulde hij trots, als kers op de taart, aan zijn achterneef Marco Heutinck, die hem eind april 2021 interviewde voor het magazine van de lokale sportvereniging VIOS. Marco appte hem diezelfde avond nog terug. “Nog grappiger is dat je het ouderhuis niet hebt herkend.” Met de boerderij omcirkeld op de luchtfoto. Paul stond perplex en bekeek de foto nog eens goed. Warempel, daar was zijn ouderlijke boerderij, de bijbehorende weilanden, de buren en het bosje waar ze vroeger speelden… Ongelooflijk. Paul had een foto als basis genomen, die hem het meest aansprak en dat bleek dus naderhand de omgeving zijn waar hij zelf was opgegroeid.
De foto waarop de vlag is geïnspireerd.
De foto waarop de vlag is geïnspireerd. © Omroep Gelderland

Identiteit van een streek

Waarom de Achterhoek vlag zo populair is, is niet duidelijk. Erik van 't Wout, van de Gelderse Vlaggenhandel in Giesbeek, heeft er heel wat van verkocht. "In het begin ging het om grote aantallen. Bedrijven, overheden en zelfs vriendenclubs kochten de vlag massaal. Nu is het wat rustiger. We verkopen de vlag nog steeds aan nieuwe liefhebbers, maar ook aan klanten die een nieuwe kopen als de oude versleten is."
Waarom de vlag zo populair is? "Als je goed kijkt zie je dat de vlag vooral bij boerderijen wappert. De vlag betekent voor hen een stuk identiteit. Het vertegenwoordigt hun platteland", aldus van 't Wout.