Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Zakkenroller zegt iets in het Frans en weg is je horloge

Dit stel rolt de beurs van een vrouw die boodschappen doet.
Dit stel rolt de beurs van een vrouw die boodschappen doet. © politie/Plaats Delict
ARNHEM - Zakkenrollers slaan nog steeds toe. In Plaats Delict zetten we een aantal zaken op een rij en geven we tips.
Van een drietal uitgaansjongeren in Arnhem is een van hen het slachtoffer. De drie worden in het Frans aangesproken met een vraag over judo. Maar de vraag is niet meer dan een afleidingsmanoeuvre.
De straatrover maakt een horloge van het merk Citizen buit en verdwijnt in de buurt van de Rijnstraat op de fiets. De politie vermoedt dat de zakkenroller vaker slachtoffers maakt.
Bekijk de beelden, de tekst gaat onder de video verder.
Jongen steelt horloge

Bij de supermarkt

Het gebeurt ook bij supermarkten, ziet de politie. Bij een vestiging van Albert Heijn in Apeldoorn is een paar zakkenrollers actief. Een van hen blokkeert de doorgang, zodat een compagnon zijn slag kan slaan.
Bij een supermarkt in Wageningen leeft een verdachte zich twee keer uit. Hij maakt een smartphone van het slachtoffer buit en in het telefoonhoesje zitten bankpassen. Daarmee is twee keer contactloos gepind. Bij een ander slachtoffer heeft hij ook succes, maar lukt het hem niet om ermee te betalen.
In Doetinchem slaan een man en een vrouw toe bij een dame op leeftijd die boodschappen doet. Terwijl ze rustig aan het winkelen is, raakt ze binnen een paar seconden haar portemonnee kwijt. In haar portemonnee zat 30 euro en meerdere pasjes. Met die pasjes is een aantal keren gepind.

Registreer je telefoon online

Op internet staan tips hoe je een gerolde telefoon kunt terugvinden, voor Androidtoestellen bijvoorbeeld via deze site. Heb je een iPhone, dan kun je onder meer hier terecht.
De manier van opereren door zakkenrollers is simpel, zegt Jennifer Schoorlemmer van de politie. "Ze leiden je af, bijvoorbeeld door een duw te geven of de weg te vragen en ondertussen slaan ze hun slag. Word je door een onbekende aangesproken, wees dan alert", zegt ze.
Vaak achtervolgen zakkenrollers hun slachtoffer of blijven ze dicht in de buurt. Schoorlemmer: "Als de buit eenmaal binnen is, worden het geld en de pasjes snel uit de portemonnee gehaald en wordt die weggegooid. Bewaar nooit je pincode in je portemonnee. Zo kan een zakkenroller ook niet pinnen met een bankpas."

Politie: vervang sloten als sleutels zijn gerold

Soms gebruikt de zakkenroller de gegevens in je portemonnee om later in te breken in je woning. Dus als ook je sleutels zijn gerold is het raadzaam om de sloten te vervangen, zegt de politiewoordvoerster.

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie).

Zo gehaaid zijn zakkenrollers