Rivierengebied

Hier worden de meeste auto's gestolen

In de eerste helft van 2023 werden in Gelderland in totaal 785 voertuigen gestolen.
In de eerste helft van 2023 werden in Gelderland in totaal 785 voertuigen gestolen. © Needpix
TIEL - In de eerste zes maanden van dit jaar werden in onze provincie 785 auto's, brommers, scooters en motoren gestolen. Vooral in de grote steden was het relatief gezien vaak raak.
In Tiel werd relatief gezien het vaakst een voertuig gestolen, gevolgd door Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn. In de Achterhoek werden inwoners nauwelijks de dupe van de diefstal van een voertuig. Per gemeente gaat het daar om slechts een handvol diefstallen in een halfjaar tijd. In de gemeente Rozendaal werd niet één keer een auto ontvreemd, althans: de politie kreeg er geen aangifte over binnen.
Provinciebreed worden in Gelderland zo'n 130 auto's per maand gestolen, wat neerkomt op ongeveer 4 auto's per dag. Ter vergelijking: in Brabant worden ongeveer 8 auto's per dag gestolen, in Noord-Holland 12 per dag en in Zuid-Holland gaat het om 15 diefstallen per dag.
De cijfers zijn lager uitgevallen dan in dezelfde periode een jaar geleden, het aantal diefstallen in Gelderland is met ongeveer 4 procent gedaald. De cijfers komen van het landelijk expertisecentrum (LIV).
Bekijk de kaart van LocalFocus. Klik of tik op een gemeente om details te bekijken: