Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen
Klimaatgrootouders bezorgd om de toekomst van hun kleinkinderen

ARNHEM - Bezorgde ‘grootouders voor het klimaat’ hebben woensdagochtend een zogenoemde toekomststoel aangeboden aan de nieuwe gedeputeerden van Provinciale Staten. Ze vragen hiermee nadrukkelijk aandacht voor het klimaat zodat hun kleinkinderen een goede toekomst hebben.
Grootouders voor het klimaat is een groeiende landelijke beweging van duizenden grootouders uit allerlei politieke partijen en maatschappelijke sectoren. Ze proberen op allerlei manieren aandacht te trekken, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met politici, voorstellen te formuleren en door voorlezen op scholen en in bibliotheken.
Verontrusting
"Nee, als grootouders blokkeren wij niet de A12, de toegang tot Tata Steel of tot het provinciehuis”, zo zeiden ze woensdag op het Arnhemse provinciehuis. “Maar we delen wel de verontrusting en bezorgdheid die daaruit blijken!”
Nu richtten de klimaatgrootouders zich dus tot de vers gekozen gedeputeerden van Gelderland. “U gaat veel bepalen over bedrijventerreinen en natuurgebieden, landbouw en natuur, over woningen en infrastructuur”, klonk het in het provinciehuis. “U draagt zorg voor een veilige en schone leefomgeving, u geeft vergunningen af, stimuleert productie en gebruik van hopelijk duurzame energie.”
Hoe heeft het zover kunnen komen?
“Allemaal ontzettend belangrijke zaken”, zo vinden de klimaatgrootouders, “maar allemaal zaken die ook doorwerken en bepalend zijn in de wereld van onze kleinkinderen en van de generatie die nog niet geboren is.”
Ze zijn bang dat de kleinkinderen als ze straks groot zijn zich zullen afvragen hoe hun opa en oma het zover hebben kunnen laten komen. Volgens de klimaatgrootouders zijn de huidige problemen grotendeels veroorzaakt door hun eigen generatie.

Toekomststoel
De klimaatgrootouders zijn bang dat bij de beslissingen in het provinciehuis de belangen van de komende generaties te veel uit het zicht blijven. Daarom boden zij Provinciale Staten van Gelderland de ‘toekomststoel’ aan. “Wij hopen dat u hem een plaats in de Statenzaal wilt geven om daarmee symbolisch ook degenen aanwezig te stellen die nu nog geen stem hebben, maar voor wie de effecten van uw besluiten minstens zo belangrijk zijn als van ons.”