Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Voorlopig geen 'wolvenbeheer', na de zomer voorstel

Een wolf in de Gelderse natuur
Een wolf in de Gelderse natuur © Jan Bruil
ARNHEM - De provincie Gelderland wil na de zomer met een voorstel komen over hoe ze denkt de wolf te kunnen beheren. “En natuurlijk blijven wij binnen de wet”, zegt gedeputeerde Harold Zoet.
Gelderland denkt dat er op de Veluwe op dit moment zo’n 50 wolven rondlopen. Volgens een woordvoerder gaat het om een schatting: “Ze zijn schuw en het is een momentopname.”
Woensdag werd er weer urenlang over de wolf gedebatteerd. De coalitie wil dat de provincie de maximale ruimte gaat benutten om de wolf te kunnen verjagen of afschieten als er een te dichtbij mensen komt of vee pakt.

Streng beschermd

Maar de wolf is een Europees beschermde diersoort en daardoor mag er weinig. Er wordt de komende maanden gelobbyd in Den Haag en Europa, en onderzocht welke mogelijkheden er wel zijn, want de provincie wil de wolf kunnen beheren.
Linkse partijen willen juist dat er wordt ingezet op preventie en voorlichting. Meerdere ingediende voorstellen werden weggestemd.
In het debat ging het ook over een onderzoek naar de raszuiverheid van de wolf. Volgens de BBB zijn de DNA-onderzoeken niet volledig. Wolven kunnen paren met honden, de nakomeling worden dan ‘hybride wolven’ genoemd.

'Hybride wolven'

BIJ12, dat werkt voor de provincies, verzamelt informatie over DNA samen met de universiteit van Wageningen en de Zoogdiervereniging. Deze organisaties legden eerder bij de provincie uit dat er in Nederland geen hybride wolven zijn.
Maar BBB'er Eric Kemperman zegt dat die DNA-onderzoeken niet volledig zijn en wil nu aanvullend onderzoek. Dat komt er, want een meerderheid van de Statenleden wil dat onderzoek.
In het debat hekelde gedeputeerde Zoet ook het standpunt van minister Christianne van der Wal. Die wil eerst een maatschappelijk dialoog over de wolf, maar volgens Zoet is dat een gepasseerd station. "Dat debat is volgens ons allang gevoerd. Wij willen meters maken."
Van der Wal heeft een verzoek voor die dialoog bij de Raad voor de Dierenaangelegenheden neergelegd. Die organisatie liet eerder aan Omroep Gelderland weten dit najaar de minister te informeren over de eerste resultaten.