Stedendriehoek

1 halen 2 betalen: hier kun je een kopje koffie doneren

In Apeldoorn kun je een kopje koffie voor een ander betalen.
In Apeldoorn kun je een kopje koffie voor een ander betalen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het lijkt zo vanzelfsprekend. Even een kopje koffie of thee drinken op een terras of in de kroeg. Maar niet iedereen kan zich dat veroorloven. Daarom is welzijnsorganisatie de Kap in Apeldoorn gestart met een initiatief: doneer een kopje koffie.
Niet alleen je eigen koffie afrekenen, maar ook een consumptie voor een ander betalen. In het centrum van Apeldoorn kan dat. Op de tafels van een café liggen briefjes met een QR-code. Daarop kan je aangeven of je naast je eigen consumptie ook iets wil betalen voor een ander. Welzijnsorganisatie De Kap zorgt dan dat iemand die het niet breed heeft wordt uitgenodigd om gratis iets te komen drinken. Het blijkt voor die mensen een enorme bevrijding te zijn om er 'ook eens gewoon bij te horen'.
Bekijk hier hoe gedoneerde koffie Apeldoorners uit een isolement haalt:
Alleen? Dit kopje koffie kan al helpen

Help elkaar

Het idee in Apeldoorn is niet helemaal nieuw. Overal in het land zijn horecagelegenheden die hetzelfde doen: betaal iets extra's voor een ander. Op de website heatandeat.nl staan tientallen zaken waar je kan doneren. Van Pannenkoekenhuis tot bistro en buurthuis. Overal zijn horeca-lokaties te vinden waarbij je iets kan doen tegen honger en energie-armoede. Heat and Eat helpt mensen die het even minder hebben om niet hongerig en alleen thuis te hoeven blijven. En dat is nodig volgens de organisatie "In Nederland hebben ruim een miljoen mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. En dat veroorzaakt stress, schaamte en eenzaamheid. Help elkaar dus in moeilijke tijden met een donatie."

Gezelligheid en warmte

Het pannenkoekenhuis de Langenberg in Ede werkt sinds een klein jaar ook met donaties. Manager Gerjanne Schilperoort: ''Onze vier pannenkoekenhuizen waaronder die in Maurik en Ede doen het net iets anders. Klanten mogen doneren en wij zorgen dan dat instellingen of organisaties die zelden budget hebben voor een drankje buiten de deur een keertje bij ons welkom zijn. Ook ondersteunen we de organisatie HeatandEat die meer bekendheid probeert te geven aan donaties voor mensen die een kopje koffie buiten de deur niet zelf kunnen betalen. Er wordt best veel gedoneerd en daar zijn we natuurlijk blij mee. Onze zaak is toch open, als er dan mensen een beetje gezelligheid of warmte zoeken is dat voor ons een kleine moeite."

Iets geven is fijn

Restaurant FoodVia in Arnhem doet al drie jaar aan 'uitgestelde maaltijden' zoals ze het doneren van eten of drank noemen. "Eigenlijk was het uit nood geboren in de coronatijd", vertelt eigenaresse Annelies Holthaus. "Je kan bij ons een maaltijd doneren of een drankje, wat je maar wilt. Mensen vragen eerst honderduit over het hoe en wat en besluiten dan vaak tot een donatie. De reden? Mensen willen graag geven, iets geven aan een ander is fijn."

Tijd doneren

In Apeldoorn kunnen cafébezoekers naast koffie ook hun tijd doneren. "Het is voor mensen soms lastig om zomaar ergens op een terras te gaan zitten. Ze hebben in hun netwerk niet iemand. Dan is het fijn als er een vrijwilliger is die dat met je wil gaan doen", aldus Truus de Boer van De Kap. "Het kan net de kers op de taart zijn in je week omdat je verder niet zoveel hebt."