Noord-Veluwe

Evert-Jan haalt zijn boot binnen: 'Straks durf ik het niet meer'

Evert-Jan haalt zijn botter alvast binnen.
Evert-Jan haalt zijn botter alvast binnen. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Schipper Evert-Jan was al vroeg in de binnenhaven van Harderwijk om zijn botter binnen te halen voor de storm. Hij lag namelijk in de vissershaven.
"Ik ben speciaal vanmorgen om 8.00 uur begonnen om hem hierheen te brengen, want ik denk dat ik het straks niet meer zou durven", vertelt de schipper. "Dat heet verstand van zaken, een goede keuze maken." Evert-Jan vertelt dat de boot goed wordt vastgelegd. "Maar dat doen we altijd, je weet namelijk nooit wanneer het hard gaat waaien."
Vanwege de wind is een deel van het treinverkeer, ook rondom Harderwijk, al stilgelegd. En de oude botters worden dus ook naar binnen gehaald. De schipper wil anderen dan ook meegeven goed op te letten. "Ik adviseer gewoon het verstand te gebruiken. Kijk om je heen en kijk naar de wolken."

'Alles dicht voor het echt begint'

In Harderwijk zijn de terraseigenaren ook al begonnen om voorzorgsmaatregelen te treffen. Lean van Cozy Harbour was alvast zijn parasols aan het inklappen en de heaters binnen aan het halen. "Ik ben nog niet aan het stressen, maar alles moet wel even snel dicht voordat de storm zo echt begint, anders kun je alles weggooien."
Voorzorgmaatregelen voor de storm begint.
Voorzorgmaatregelen voor de storm begint. © Omroep Gelderland