Noord-Veluwe

Geen treinen door Storm Poly, park Hoge Veluwe dicht

De storm komt eraan.
De storm komt eraan. © Gerwin van Luttikhuizen
ELBURG - Je zult het ongetwijfeld al gemerkt hebben vanmorgen, het waait hard. Maar het gaat nog veel harder waaien. "Het bouwt zich op", zegt weerman Alfred Snoek van Weerplaza woensdagmorgen op Radio Gelderland. Hij waarschuwt weggebruikers dan ook. "Stap de fiets niet op of ga niet de auto in."
Op dit moment is de wind al krachtig, weet Snoek. "Op het open veld zien we nu uitschieters van 60 tot 70 kilometer per uur. Maar we verwachten toch windstoten tussen de 80 en 100 kilometer per uur. De komende uren wordt de wind dus alleen maar krachtiger. Dat zullen we het meeste merken rond de randmeren." In Flevoland is dan ook al code rood afgekondigd.
En dat zijn dan ook behoorlijk gevaarlijke windvlagen, zegt Snoek. "Dat is windkracht 6 tot 7. Dat is voldoende om schade te veroorzaken. Ik zou dan ook zeggen dat je op het hoogtepunt niet de auto moet instappen of de fiets moet pakken."

Storm Poly

Storm Poly, zoals hij genoemd wordt, trekt vanuit het westen het land over. Maar de storm pakt niet de gehele provincie mee. Daarom is er in Gelderland tot nu toe alleen code geel afgekondigd.

Code rood (weeralarm) betekent dat het weer een grote impact heeft op de samenleving. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.

Code oranje ('wees voorbereid') betekent dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, waarbij er kans is op schade, letsel en/of veel overlast.

Code geel ('wees alert') houdt in dat het raadzaam is om op te letten. Code geel komt vaak voor in Nederland.

Maar dat zegt niet zoveel, vertelt de weerman. "Code oranje hanteert het KNMI bij windsnelheden boven de 100 kilometer per uur. Dat zien we bij de randmeren wel gebeuren, maar dat is een te klein gebied om de hele provincie code oranje te geven. Maar let op: het verschil tussen geel en oranje is niet zo groot. Het verandert niks aan de waarden van de wind die ik zojuist vertelde." Naar verwachting gaat de wind in de middag weer liggen.
De wind gaat behoorlijk huishouden, zo is de verwachting.
De wind gaat behoorlijk huishouden, zo is de verwachting. © Screenshot Weerplaza.

Treinen rijden niet

Door de storm wordt in Nederland het treinverkeer vanaf 08.30 uur neergelegd in Noord-Holland en Flevoland. Maar vanaf 09.00 uur gaat ook het treinverkeer boven Amersfoort worden stilgelegd. "De storm is namelijk aanzienlijk zwaarder dan verwacht." Dat betekent dat er tussen Amersfoort en Zwolle (met stations in Gelderland) geen treinen rijden. Ook tussen Utrecht en Arnhem rijden geen treinen. Er is geen vervangend vervoer.
NS weet niet of de treinen weer gaan rijden. De reisplanner van de NS is door overbelasting en een storing ook niet bereikbaar, aldus de maatschappij.
De situatie op het spoor.
De situatie op het spoor. © NS

Hoge Veluwe dicht

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is woensdag in de loop van de ochtend gesloten vanwege de zware zomerstorm. De parkdirectie vindt het niet veilig om bezoekers toe te laten in het bosrijke gebied. Mogelijk gaat het park woensdag na 16.00 uur weer open.