Arnhem en omstreken

Toch subsidie voor Gelderse molens: 'Heel blij, dat is heel hard nodig'

Molenaar Gerard Snijders bij de Ingense molen
Molenaar Gerard Snijders bij de Ingense molen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een zucht van opluchting onder de Gelderse moleneigenaren. De provincie trekt toch de portemonnee: het gaat om een subsidie van 2000 euro per jaar.
"Ja, dat is heel hard nodig. Het is echt een belangrijke bijdrage voor het onderhoud", reageert Harry Stol van de Stichting Vrienden van de Ingense Molen.
De molens draaien op heel veel vrijwilligers, zoals molenaar Gerard Snijders. Hij is vaak te vinden in de Ingense molen. "Deze molen werkt net zoals een eeuw geleden", en dat vindt hij mooi. "Als je ziet wat voor houten onderdelen erin zitten, dat is fantastisch om dat in werking te kunnen zetten."
Maar voor het onderhoud is geld nodig: er worden allerlei dingen georganiseerd om duizenden euro's in te zamelen: maar ook subsidie is daarvoor belangrijk.

Slecht nieuws afgewend

Het was dus heel slecht nieuws dat de provincie vanaf komend jaar geen geld meer wilde geven. Stol denkt dat bij sommige molens het onderhoud niet meer zou kunnen en de molens op termijn zouden moeten sluiten. "Ja, zeker. En waar blijft de promotie van Nederland dan? Klompen, tulpen en molens. Dat verdwijnt dan ook."
Maar nu is er dus goed nieuws; de nieuwe Gelderse coalitie heeft drie ton vrijgemaakt om de molens toch geld te kunnen geven. Woensdag stemde een ruime meerderheid van de Gelderse politiek in met het voorstel. "Daar zijn we ontzettend blij mee", benadrukt Stol. "En niet alleen in Ingen, die blijdschap is er bij alle 150 molens in Gelderland."
Gerard Snijders demonstreert hoe de molen in Ingen werkt:
Meer geld molens
Naast de molens is er ook geld beschikbaar gesteld voor het distributiecentrum van de Voedselbank, Jeugdfonds Sport- en Cultuur en voor de inzet van vrijwilligers bij natuureducatie. Daarentegen wordt geld voor de laadpaleninfrastructuur geschrapt. De provincie krijgt geld voor die infrastructuur, maar lapte zelf ook acht ton bij. Dat stopt nu.