Rijk van Nijmegen

Hier kan je levensecht een brand beleven

Een verslaggever ervaart hoe het is om in een brandend huis te staan
Een verslaggever ervaart hoe het is om in een brandend huis te staan © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Wil jij zien hoe het gaat als je huis om je heen in brand vliegt? En wil je weten wat je in die noodsituatie moet doen? Dat is het thema van een tijdelijke winkel van de Nijmeegse brandweer. Die maakt onder meer gebruik van virtual reality.
De pop-up store in de Marikenstraat is een initiatief van brandweer Gelderland-Zuid. Bezoekers kunnen verschillende kamers bezoeken en leren daar over brandveiligheid en wat te doen bij brand. Aanwezige brandweermensen kunnen vragen beantwoorden. Ook zijn er foto's en voorwerpen van eerdere brandonderzoeken te zien.

Wasdroger in brand

Wie rondkijkt in de winkel ziet zaken die brand kunnen veroorzaken, van een gordijntje in de buurt van de kookplaat en warme laptops in bed tot kapotte oplaadsnoeren. Brandweerman Gijs Gommers laat intussen de wasdroger zien waarvan de stoffilters niet elke keer worden geleegd. Hij kwam meerdere keren tegen dat hierdoor brand is ontstaan.
Niet iedereen die nieuwsgierig binnenstapt, doet dat uit bezorgdheid. Een moeder en een dochter denken het redelijk voor elkaar te hebben. "We hebben overal brandmelders en mijn slechthorende moeder heeft zelfs een apparaat dat trilt onder het hoofdkussen", vertelt de dochter.

Via virtual reality

Bezoekers kunnen ook verschillende situaties bij brand ervaren via een virtual reality-bril. Bijvoorbeeld welke keuzes je moet maken bij het verlaten van een brandend huis. Bel je eerst 112 of ga je naar buiten? En denk je aan je kind? En waar lag ook alweer die sleutel om buiten te kunnen komen? Allemaal zaken die van belang zijn.
De pop-up store is er nog tot 29 juli en is van woensdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.