Stedendriehoek

Liesbeth zag tornado aankomen: 'Zag allemaal dingen omhoog gaan'

Liesbeth maakte deze foto van de wervelwind.
Liesbeth maakte deze foto van de wervelwind. © Liesbeth Pieterse
BEEKBERGEN - Liesbeth Pieterse zag de lucht dinsdagochtend plots donker worden. "We zaten koffie te drinken, keken naar buiten en zagen dat de wolken heel raar gingen doen, ze gingen heel snel." Ze was in Beekbergen aan het werk, toen er een tornado over trok.
Rond 11.30 uur raasde er een wervelwind over Apeldoorn en omgeving. Er komen onder meer schademeldingen uit Klarenbeek, Beekbergen, Lieren en Apeldoorn. Op meerdere plekken zijn bomen uit de grond gerukt en bij een basisschool gingen containers de lucht in.

'Er zakte een slurfje'

Liesbeth zag de wervelwind in Beekbergen al aankomen, zo omschrijft ze op Radio Gelderland. "De wolken gingen zich verzamelen boven ons hoofd", beschrijft ze. Ze werkt bij een instelling voor begeleid wonen. Samen met haar cliënten ging Liesbeth direct naar buiten. "Wat is dit?", zeiden we tegen elkaar. Het bouwde zich op, van die wolken met bulten eraan. Net boven onze boerderij kwam er een cirkel en daar zakte een slurfje. Toen zagen we in een keer allemaal bladeren en dingen omhoog gaan. En toen ging net achter ons die slurf naar beneden."

Sirenes

"Ik had niet gelijk door dat er schade was. Maar toen we buiten stonden te filmen, hoorden we ineens allemaal sirenes. Toen was het even tijd om te kijken wat er nou aan de hand was." Op de zorgboerderij is geen schade ontstaan door de wervelwind. "Maar om ons heen hoorde ik al dat de maïs ook aardig geraakt is."
'Ik zag van alles omhoog gaan'