Achterhoek / Liemers

Aantal klanten voedselbanken daalt niet meer

Voedselpakketten bij de voedselbank
Voedselpakketten bij de voedselbank © ANP
Het aantal mensen dat afhankelijk is van de voedselbank daalt niet meer. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal representatieve voedselbanken in onze provincie. De afgelopen maanden nam het aantal klanten af, maar die daling is nu zo goed als tot staan gebracht. Toch blijken veel voedselbanken nog altijd fors meer klanten te hebben dan vóór de energiecrisis van 2022.
Tijdens de energiecrisis van vorig jaar schoten de aantallen voedselpakketten omhoog. Een recordaantal mensen deed een beroep op de voedselbank. De afgelopen maanden liep dat aantal weer langzaam terug. Die daling is in de laatste weken van juni weer tot stilstand gekomen.

Opvallend verschil

Opvallend is het verschil bij de voedselbanken. Waar Arnhem door de daling van de afgelopen maanden al bijna weer evenveel voedselpakketten uitdeelt dan vóór de energiecrisis, ligt in Nijmegen het aantal pakketten nog steeds 15 procent hoger. En in Oost-Achterhoek en Zevenaar hebben de voedselbanken nog altijd te maken met 30 procent meer voedselklanten. De reden van deze lokale verschillen is niet duidelijk.

Nijmegen

Onderzoek in Nijmegen maakt wel duidelijk dat de redenen om bij de voedselbank aan te kloppen aan het veranderen is. Volgens Jan van Halder van de voedselbank Nijmegen-OverBetuwe was er niemand meer die hoge energiekosten opgaf als reden om naar de voedselbank te gaan. "Voor een kwart van de aanvragers waren de kosten van de boodschappen de aanleiding en voor 35 procent het ontoereikende inkomen."
Van Halder concludeert dan ook: "We keren steeds meer terug naar de 'klassieke' aanmeldredenen zoals inkomensgebrek, relatieproblematiek en schulden."

Arnhem

Opvallend is dat de voedselbank in Arnhem als enige weer terug is op het niveau van 2022. Volgens voorzitter Caroline van der Sluis was de daling van hun aantal klanten 'opmerkelijk sterk'. "Het brengt ons inmiddels weer op het niveau van 1 januari 2022, dus het niveau van voor de crisis", vertelt ze.
Waarom de daling in Arnhem groter is dan bij de andere voedselbanken kan de voorzitter niet verklaren. "We denken dat de overheidsmaatregelen zoals hogere uitkeringen en minimumloon en energieplafond hun effect hebben."
Bij de voedselbank in Oost-Achterhoek is het aantal mensen dat voor een voedselpakket in aanmerking komt nog steeds een derde hoger dan normaal. Toch zien ze daar het aantal voedselpakketten nog steeds dalen.

Steunmaatregelen

Volgens TNO hebben steunmaatregelen positieve effecten op energiearmoede. Het instituut vroeg 1224 huishoudens naar hun energiearmoede. Daaruit blijkt volgens het onderzoeksinstituut dat huishoudens die energiesteun hebben ontvangen van het Rijk of de gemeente, minder zorgen hebben om de energierekening te betalen.
Uit het onderzoek blijkt dat er in Nederland 600.000 huishoudens problemen hebben met het betalen van de energierekening. Dat is 7,4 procent van alle huishoudens.

Omroep Gelderland vraagt sinds begin april aan vier representatieve voedselbanken in onze provincie hoeveel voedselpakketten ze uitgeven. Dat zijn de voedselbanken Oost-Achterhoek, Arnhem, Nijmegen-OverBetuwe en Zevenaar-De Liemers. Die aantallen worden iedere maand verwerkt tot de Gelderse Voedselbank Thermometer. Zo is meteen duidelijk of het aantal mensen dat afhankelijk is van voedselhulp stijgt of daalt. Let wel: deze cijfers geven geen indicatie over de armoede in Nederland.

Cijfers voedselbank Gelderland juli 2023