Rivierengebied / Arnhem en omstreken

'Defensie moet laagvliegen beter aankondigen'

Een oefening met een Apache-gevechtshelikopter bij het Hulshortserzand op archiefbeeld.
Een oefening met een Apache-gevechtshelikopter bij het Hulshortserzand op archiefbeeld. © ANP
WAMEL/ARNHEM - Communiceer beter met inwoners van laagvlieggebieden over oefeningen met Defensiehelikopters. Die oproep doen inwoners uit laagvlieggebieden, de gemeente West Maas en Waal en de provincie Gelderland aan de Luchtmacht. Veehouders kunnen dan letsel bij dieren voorkomen, als ze maar op tijd weten dat ze hun vee naar binnen moeten halen.
"Vandaag t/m vrijdag 23 juni vliegen we met #Apache gevechtshelikopters zogeheten Close Air Support (CAS) procedures in de omgeving @gemeenteoss @gemeenteWMW @gemeentealtena voor de oefening 'Green Strike' #watvliegter", plaatst Defensie op socialmediaplatform Twitter.
Het is een aankondiging op 20 juni van een laagvliegoefening. Een aankondiging voor een training van vier dagen in drie gemeenten. Omwonenden worden er niet veel wijzer van. En ook de provincie en de gemeente vinden dat dat duidelijker mag.
"Het zou goed zijn als Defensie pro-actiever inwoners informeert over komende oefeningen in plaats van het te melden op hun website", laat een woordvoerder van de provincie Gelderland weten.
Burgemeester Vincent van Neerbos van de gemeente West Maas en Waal deelt die opvatting. "Ja dat deel ik wel. Al heb ik ook wel begrip ervoor dat men niet precies wil of kan zeggen over welke huizen een helikopter komt of waar die eventueel kan landen."

25.000 euro schadevergoeding

Dat het aankondigen van laagvliegoefeningen te wensen over laat, vindt ook Linda Leeflang. In Wamel heeft ze haar eigen bedrijf waar ze jonge paarden traint. "Ze zeggen dan bijvoorbeeld dat ze volgende week van maandag tot en met vrijdag tussen tien en vier oefenen, maar moeten wij dan onze paarden de hele week binnenhouden?", vraagt Linda zich af.
Ze zegt niet tegen de oefeningen te zijn, maar wil wel dat haar paarden veilig de wei in kunnen. Eerder schrok een paard zo erg dat het door drie houten hekken heen rende. "Die moest geopereerd worden, omdat er hout in de knie zat. Dit soort dingen wil je niet. Dat wil je voorkomen." Ze kreeg een flinke schadevergoeding van 25.000 euro. "Fijn, dat ze dat gedaan hebben, maar dit wil je niet. Ik werk met paarden van klanten en vind het afschuwelijk als ik moet vertellen dat hun paard gewond is geraakt."
Volgens Linda kan haar heel veel narigheid bespaard blijven als Defensie eerder laat weten wanneer de helikopters overvliegen. Ze kan dan de paarden op stal zetten, waar ze zichzelf niet kunnen bezeren. "Ontwikkel desnoods een app waardoor wij kunnen zien wanneer ze komen", draagt ze aan.

Klachten en schade over laagvliegende helikopters
Defensie oefent met helikopters op de Veluwe en in het Land van Maas en Waal. Het zijn laagvliegoefeningen, waarbij helikopters zich moeten 'verstoppen' tussen bijvoorbeeld bomen om niet te worden gezien door de 'vijand'. Dat leidt soms tot overlast, omdat de rotorbladen veel geluid maken. De afgelopen jaren kwamen er 1.500 klachten uit Gelderland binnen bij Defensie. Dieren schrikken soms zo van het geluid, dat ze uit paniek de omheining in rennen. De Luchtmacht betaalde de afgelopen jaren zo'n 350.000 euro aan schadevergoeding uit, onthulde Omroep Gelderland vorige week.

'Niet van A naar B'

Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, klinkt het bij Defensie. Kapitein Eric Vorstenbosch van het Defensie Helikopter Commando legt uit dat de route niet te voorspellen is. "We vliegen niet van A naar B in een rechte lijn," zegt hij. "De route is elke keer weer anders. Die vrijheid hebben we nodig. Er wordt elke keer gekeken wat de meest ideale route is. Maar er zijn zoveel andere factoren die invloed hebben, zoals het weer, groepen vogels en windmolenparken."
Tijdens de oefening wordt een oorlogssituatie geoefend, verduidelijkt Vorstenbosch. Zo kan bijvoorbeeld een opdracht zijn om een bepaald doel te zoeken. Het kan zijn dat de bemanning het doel niet in één keer vindt en dan moet het plan aangepast worden om het doel wel te vinden. "Dus ook de piloten weten van tevoren nog niet precies hoe ze vliegen."
Defensie informeert voor een oefening naast provincie, gemeenten en veiligheidsregio's ook organisatie van boeren of paardenhouders. "We hopen dat deze organisaties de berichten ook doorzetten zodat zoveel mogelijk inwoners op de hoogte zijn van een oefening", zegt Eric Vorstenbosch. "Maar communicatie kan altijd beter en we zijn dan ook benieuwd waar en hoe we de omgeving effectiever kunnen bereiken."

Heb jij ervaring met overvliegende defensiehelikopters?
We komen graag met je in contact. Mail naar omroep@gld.nl of stuur ons een WhatsApp-bericht op 06 - 220 543 52.