Rijk van Nijmegen

Moordenaar Louis Sévèke vraagt om gratie

Marcel T. na zijn voorgeleiding bij de rechtbank in Arnhem in 2007
Marcel T. na zijn voorgeleiding bij de rechtbank in Arnhem in 2007 © ANP
NIJMEGEN - Marcel T., de moordenaar van de Nijmeegse activist Louis Sévèke, heeft om gratie gevraagd. Dat meldt de Gelderlander zaterdag.
T. kreeg in maart 2008 levenslang voor de moord, bomaanslagen (onder meer op de Franse bank Paribas in Arnhem) en bankovervallen. In een brief aan de Gelderlander schrijft hij dat hij een ander mens is geworden.

Op straat doodgeschoten

Sévèke werd op 15 november 2005 door Marcel T. doodgeschoten in het centrum van Nijmegen. T. wilde wraak nemen op de krakersbeweging, waarmee hij in onmin leefde. Twee jaar later werd hij in Barcelona gearresteerd.
T. betuigt nu spijt van zijn daden en heeft een gratieverzoek geschreven aan het ministerie van Justitie. De Gelderlander meldt dat hij in zijn cel diverse boeken schreef, waarin hij stelling nam tegen criminelen en criminaliteit. Hij omschrijft zijn bestaan als "zeer geestdodend en uitzichtloos".

Afhandeling duurt zes maanden

T. diende zijn verzoek tot gratie enkele maanden geleden in, maar heeft nog geen antwoord van het ministerie gekregen. Justitie liet de Gelderlander weten dat het afhandelen van een gratieverzoek gemiddeld zes maanden duurt. Als een gratieverzoek voldoet, legt de minister het advies voor aan de rechter.
Als de rechter een negatief advies geeft, wijst de minister voor Rechtsbescherming het gratieverzoek meestal af. Is het positief, dan is het aan koning Willem-Alexander om gratie te verlenen. Alle voorstellen tot gratieverlening worden persoonlijk voorgelegd aan de koning.