Rijk van Nijmegen

4Daagse heet twee bijzondere debutanten welkom

De dag waar alle wandelaars naar uitkijken: de intocht via de Via Gladiola.
De dag waar alle wandelaars naar uitkijken: de intocht via de Via Gladiola. © ANP
NIJMEGEN - Voor de 105e 4Daagse in Nijmegen hebben zich lopers uit 77 verschillende landen ingeschreven. Voor het eerst doen dit jaar wandelaars uit Moldavië en Ecuador mee. De deelname uit Moldavië betekent dat het wandelevenement nu deelnemers uit alle Europese landen heeft gehad, zegt een woordvoerster van de organisatie. Onder de militairen zijn 31 nationaliteiten vertegenwoordigd.
De 4Daagse van dit jaar was in recordtijd uitverkocht. Op 14 februari werd de limiet bereikt van 47.000 inschrijvingen. In de praktijk komt het erop neer dat op 18 juli zo'n 45.000 wandelaars aan hun vier dagen van 30, 40 of 50 kilometer wandelen beginnen.
Onder hen zijn 259 kinderen die dit jaar 12 jaar worden. Dat is de minimumleeftijd om mee te mogen doen. Er hebben zich ook 22 rolstoelers ingeschreven.
De oudste vrouwelijke loper is Blanche Troost (89) uit Roosendaal, die voor de derde keer op pad gaat. De oudste mannelijke deelnemer is de 92-jarige Hub Mooren uit Bergen op Zoom, die al vijftien keer eerder meeliep.

Geen Bert van der Lans

Willy Hey uit Wijchen gaat proberen om de 4Daagse voor de 63e keer uit te lopen en is daarmee de recordhouder onder de deelnemers. Hey moet nog een stuk of wat 4Daagses volbrengen om absolute recordhouder te worden; Bert van der Lans uit Nijmegen, die vorig jaar bekendmaakte definitief te stoppen met wandelen, staat op 71 kruisjes.
Het deelnemersveld bestaat doorgaans uit circa 30 procent debutanten, de rest heeft dus vaker meegedaan. Vanwege corona ging het evenement in 2020 en 2021 niet door, en vorig jaar was het percentage debutanten 37 procent. Statistieken wijzen uit: wie voor het eerst meedoet, heeft een grote kans om de beloning, het 4Daagsekruisje, te krijgen. De voorbije vier edities liep gemiddeld 87 procent van de debutanten de 4Daagse uit.
Vorig jaar bestond de 4Daagse uit drie wandeldagen. De marsleiding besloot de eerste dag te schrappen vanwege de (te) hoge temperatuur. 38.519 wandelaars gingen uiteindelijk woensdag van start. Van hen haalden 3.794 lopers de eindstreep op de Via Gladiola niet.
In totaal hebben sinds het begin van het evenement ruim 1,6 miljoen wandelaars de tocht uitgelopen, aldus Stichting De 4Daagse.
Bekijk het gesprek terug met Bert van der Lans, die vorig jaar besloot te stoppen als loper: