Arnhem en omstreken

Straaljager boven Arnhem oefende met verzamelen van inlichtingen

Deze Aero L-39ZO Albatros vloog donderdag rondjes boven Gelderland.
Deze Aero L-39ZO Albatros vloog donderdag rondjes boven Gelderland. © Gert Vervoort
ARNHEM - De straaljager die donderdag rondjes vloog in het luchtruim boven Arnhem, deed dit om te oefenen met het verzamelen van inlichtingen. Volgens Majoor Maarten Grendel, woordvoerder van de Luchtmobiele Brigade, ging het om een oefening van een aantal dagen.
Hij zegt dat het niet om een oefening van de Luchtmobiele Brigade gaat, maar van inlichtingeneenheid JISTARC. Dit staat voor Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando.
Deze eenheid treedt op onder operationele omstandigheden, dus in missiegebieden. En daarvoor moet ook in eigen land geoefend worden. Grendel vertelt: "Dat de straaljager verschillende rondjes vloog, heeft te maken met het soort oefening. Omdat het doel het verzamelen van inlichtingen is, hangt er dan vaak een camera onder het toestel. Het kan dan nodig zijn om een aantal keren dezelfde route af te leggen."

Afwijkende vliegbewegingen

Volgens Grendel wordt er tijdens zo'n oefening ook gecommuniceerd met de eenheden op de grond. De kans dat inwoners van Gelderland de komende dagen nog een straaljager waarnemen, is klein. "Deze oefening is afgerond."
Wie wil weten of er de komende tijd nog geoefend wordt door de luchtmacht, kan kijken op deze website. Daar worden afwijkende vliegbewegingen vooraf aangekondigd.
Zo zag de oefening eruit:
Mensen vragen zich af waarom.