Stedendriehoek

Woedende politici lopen weg uit debat over tankstation

Gerhard Nijenhuis is de initiatiefnemer van het tankstation.
Gerhard Nijenhuis is de initiatiefnemer van het tankstation. © Omroep Gelderland
BRUMMEN - Ondernemer Gerhard Nijenhuis is een stap dichterbij de bouw van een nieuw tankstation in Brummen. De gemeenteraad in Brummen heeft een bestemmingsplan dat de bouw mogelijk maakt aangenomen. Twee fracties (D66 en GroenLinks) verlieten vlak voor de stemming uit woede de vergaderzaal.
De emoties bij raadsleden liepen hoog op toen het college onder leiding van wethouder Pouwel Inberg last-minute nog een nieuwe tekening van de op- en afrit wilde toevoegen aan het besluit. Een deel van de raad wilde dit nieuwe document eerst bestuderen en er pas later over stemmen, terwijl een nipte meerderheid toch deze avond - de laatste vergadering voor het zomerreces - het plan wilde beoordelen.
Tot grote onvrede bij D66 en GroenLinks-raadsleden. Zij stapten uit hun stoel en verlieten per direct de vergadering. Een deel van hen kwam wel weer terug, waarna er alsnog gestemd werd. Tien stemmen voor kreeg het plan, tegenover acht stemmen tegen.
Eerder op de avond was er vooral discussie over de locatie van het tankstation, in het buitengebied naast de provinciale weg N348. Zo stelt D66 dat er kostbare landbouwgrond verloren gaat. "Terwijl het belang van onze bodem juist nu hoog op de agenda staat." Ook vrezen diverse partijen voor de gevolgen voor de naastgelegen biologische boerderij.
"De Meander heeft een voorbeeldfunctie op regionaal- en landelijk niveau als het gaat om toekomstbestendige landbouw", zei Dity Zuidwijk-van Lenthe. Zij denkt dat de tuinders mogelijk imago- en milieuschade gaan ondervinden. "In welke vorm dan ook is dit tankstation op deze locatie niet passend."

Waterstof tanken

Lokaal Belang was de enige coalitiepartij die voor stemde. Marius Mennink, die ook buschauffeur is, zou blij zijn als hij straks bij Brummen ook waterstof kan tanken bij het nieuwe tankstation. Met oppositiepartijen VVD en de helft van de CDA fractie (één stem) haalde het voorstel uiteindelijk net genoeg stemmen.
Volgens de VVD kunnen de naastgelegen boerderij, waar al 73 jaar biologische groenten worden geteeld en het tankstation prima naast elkaar bestaan. "Zonder gevaar om elkaar te bijten", zegt Peter Paul Steinweg. "Bovendien speelt de ondernemer in op beleid van de gemeente."

Wasstraat, horeca en vergaderen

GroenLinks, PvdA en D66 stemden tegen. "Dit tankstation wordt vier keer zo groot als het bestaande tankstation. Daar hebben wij problemen mee", zei Simone Cox van de PvdA, die moeite heeft met locatie in het buitengebied. Op de nieuwe locatie komen ook een wasstraat, horeca en een vergaderruimte. "Deze extra diensten, daar kunnen wij niet mee instemmen."
Een industrieterrein is volgens GroenLinks een betere plek voor een tankstation. "Ga terug naar de tekentafel en zoek een andere, meer geschikte plek", is de oproep van Jeanet Hagman (GroenLinks). "Tussen de op- en afrit en de percelen van de boerderij zit geen centimeter ruimte over", zei Cathy Sjerps (PvdA), die ook sterke twijfels over de locatiekeuze.

Woningbouw

Dat de ondernemer weg wil op zijn huidige locatie middenin het dorp, vinden alle raadsleden wel een goed idee. Onderdeel van het nieuwe bestemmingsplan is ook een nieuw appartementencomplex. Hierdoor kan Nijenhuis op de huidige plek van zijn tankstation en garage aan de G.K. van Hogendorpstraat binnenkort veertien appartementen realiseren.
Voor ondernemer Nijenhuis is er na vijftien jaar plannen maken nu een belangrijke hobbel genomen. Toch kan de schop nog niet in de grond. Hij heeft ook nog een omgevingsvergunning nodig, voordat hij daadwerkelijk aan de slag kan.