Rijk van Nijmegen

Heb jij de vuurvliegjes al gespot?

Wouter van Bernebeek maakt graag foto's en filmpjes van een bijzonder schouwspel in zijn 'achtertuin'.
Wouter van Bernebeek maakt graag foto's en filmpjes van een bijzonder schouwspel in zijn 'achtertuin'. © Wouter van Bernebeek
NIJMEGEN - Het is uniek in Nederland en op maar een paar plekken te zien: het bijzondere schouwspel van duizenden vuurvliegjes. Weerman Wouter van Bernebeek uit Nijmegen is er elk jaar weer van onder de indruk. "Het ziet er ontzettend magisch uit, alle lichtjes die om je heen zweven."
Enthousiast vertelt Van Bernebeek aan Omroep Gelderland dat hij afgelopen weekend duizenden lichtjes heeft gezien in 'zijn achtertuin'. Hoewel het voor hem een bekend gezicht is, blijft het hem boeien. "Ik weet niet beter dan dat ze hier vliegen, rondom de langste dag van het jaar. De eerste keer dat ik ze zag, dacht ik dat er iemand met een lamp naar mij scheen. Ze geven ook best fel licht."
De weerman legt uit dat de wonderlijke lichtjes maar een keer per jaar te zien zijn. "Het is paringstijd en dan geven de kontjes van de beestjes licht. Het zijn eigenlijk geen vliegjes, maar glimwormen waarvan de mannetjes kunnen vliegen. De vrouwtjes zitten op de grond en geven ook licht."

In de struiken of op de grond kun je kleine groene 'lampjes' tegenkomen. Dit zijn glimwormen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn het geen wormen. Het zijn kevers met lichtorganen in hun achterlijf. In die organen wordt de stof luciferine omgezet in geelgroen licht. Er leven drie verschillende soorten in ons land: de grote glimworm, de kleine glimworm en de kortschildglimworm.

Hoe ontdek je ze? Ze zijn het makkelijkst te spotten rond juni en juli. Aan het eind van de schemering beginnen ze al te gloeien en dat doen ze tot drie uur na zonsondergang. De grote glimworm kun je op verschillende plekken in Gelderland tegenkomen, zoals vochtige wegbermen of parken. De kleine glimworm kun je aantreffen rond Nijmegen.

Hotspot in Nijmegen

De paringstijd van de kleine glimwormen begint vaak rond 20 juni en dat duurt maar kort. "In een kleine twee weken moeten de mannetjes en vrouwtjes elkaar zien te vinden. Dit ritueel gebeurt maar op een paar plekken in Nederland. In het Rijk van Nijmegen is een hotspot en in Zuid-Limburg ook. Dan heb je het over vele duizenden."
De glimwormen zitten het hele jaar onder de toplaag van de bodem. Alleen in de paringstijd geven ze licht. De vrouwtjes op de grond proberen zo de rondvliegende mannetjes te verleiden. Volgens van Bernebeek duurt het lichtschouwspel in de lucht niet lang. "Van zonsondergang tot ongeveer een uurtje erna, dan wordt het te donker om rond te vliegen."
Wie de vuurvliegjes ook een keer wil zien rondvliegen, kan beter niet te lang wachten. "Het hoogtepunt is denk ik al geweest, maar de komende dagen zijn er nog genoeg te zien. Ze houden van wat warmer weer, en een beetje vochtigheid."
Bekijk hieronder beelden die Wouter van Bernebeek maakte: