Noord-Veluwe

Tiental boeren op snelweg naar Den Haag

Meerdere boeren verzamelden zich donderdagochtend naast de A1 bij Lochem.
Meerdere boeren verzamelden zich donderdagochtend naast de A1 bij Lochem. © Luciano de Graaf
NUNSPEET - Een groep van tussen de tien en twintig boeren is donderdagochtend per trekker onderweg naar Den Haag. De groep doet dat via de snelweg. Rond 8.45 uur reden de trekkers over de A28 langs Nunspeet. De gemeente Den Haag wil ze niet in de stad zien en heeft een noodbevel afgekondigd.
De groep rijdt deze ochtend met een snelheid van zo'n 60 à 70 kilometer per uur. Vanaf welke locatie de boeren precies zijn vertrokken, is niet duidelijk. Het overige verkeer kan de trekkers passeren, maar wel met aangepaste snelheid. Rijkswaterstaat zegt dat de aanwezigheid van de boeren op de snelweg vooralsnog voor een minimale vertraging zorgt van zo'n vijf minuten.
In de ochtend verzamelden zich ook al boeren langs de A1 bij Lochem. Zij waren ook voornemens per trekker naar Den Haag te gaan. De politie kwam met enkele eenheden naar de plek toe, om de boeren uit het hoofd te praten via de A1 naar Apeldoorn te rijden. Na dat gesprek zijn de boeren naar elders vertrokken, zegt een videocorrespondent die ter plaatse was.

Oproep van FDF

Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) riep de boeren recent op om deze donderdag per trekker naar Den Haag te rijden. Daar wil de actiegroep haar ongenoegen kenbaar maken over het concept-landbouwakkoord dat op tafel ligt, en waarover deze donderdag wordt gedebatteerd. FDF ziet niets in het akkoord en wil dat het CDA de stekker uit het kabinet trekt.
In reactie op de protestactie kondigde de gemeente Den Haag donderdagochtend een noodbevel af. Personen die met trekkers en zware voertuigen actie willen voeren in de Hofstad zijn niet welkom, liet de gemeente weten.

Boetes uitgedeeld

De politie sloot bij Nunspeet de toerit naar de A28 af, zodat boeren die daar de snelweg op wilden gaan er niet door konden. Verderop bij 't Harde gingen de boeren alsnog de snelweg op. De politie stond ook daar paraat en leidde de trekkers van de weg af. Daarna zijn de boeren bekeurd.

Foto's en video welkom

Stuur ons jouw foto's en video van deze actie. App ons op 06 - 220 543 52 of mail omroep@gld.nl.