Arnhem en omstreken

'Sonsbeektentoonstelling nam signalen seksisme en racisme niet serieus'

Aude Mgba is een van de curatoren die ontslag hebben genomen.
Aude Mgba is een van de curatoren die ontslag hebben genomen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het bestuur van de tentoonstelling Sonsbeek 20-24 is door wethouder Cathelijne Bouwkamp stevig op de vingers getikt. Signalen over seksisme en racisme zijn volgens haar onvoldoende serieus genomen. Wel wil de wethouder de tentoonstelling in 2025 met een nieuwe organisatiestructuur alsnog door laten gaan in Arnhem. De gemeenteraad steunt haar daarin.

Eind vorig jaar stapten de curatoren, die de artistieke leiding van de tentoonstelling vormen, op vanwege ‘jarenlange tegenwerking, seksisme, disrespect, institutioneel racisme en meerdere ernstige zaken’. Wat er precies zou zijn voorgevallen, is nooit duidelijk geworden. Na onderzoek werd besloten dat een nieuwe editie in 2024 niet realistisch is. Volgens het bureau dat het onderzoek deed, is meer tijd nodig om lering en conclusies te trekken uit het proces en het recente vertrek van de artistieke leiding. Ook is er onduidelijkheid over het beschikbare geld en geen concreet plan voor het evenement.

De vraag of de beschuldigingen van racisme en seksisme die het curatorenteam deed kloppen, is volgens Bouwkamp niet waar het in eerste instantie over gaat. Zij verwijt het bestuur vooral onvoldoende op signalen daarover te hebben gehandeld. "In gesprekken met het bestuur heb ik heel duidelijk aangegeven wat ik vind van die gang van zaken. Beschuldigingen en signalen van seksisme en racisme moeten altijd serieus worden genomen."

'Meer dan afspraken op papier'

De wethouder oordeelt dat het gesprek daarover met het curatorenteam onvoldoende is gevoerd door het bestuur. "Het is de verantwoordelijk van het bestuur om daarnaar te handelen. Dat past ook bij de codes die wij daarover hebben vastgelegd. Dat zijn meer dan afspraken op papier. Die dienen te worden nageleefd." Inmiddels ligt daar een actieplan voor van het bestuur, weet de wethouder.
Ook vraagt de wethouder van het tentoonstellingsbestuur om na te denken hoe dit soort signalen in de toekomst eerder naar boven komen en een vertrouwenspersoon aan te stellen.

'2025 haalbaar'

Op dit moment wordt er een nieuwe organisatiestructuur voor Sonsbeek 20-24 neergezet. Bouwkamp denkt nog altijd dat het haalbaar is de tentoonstelling in 2025 alsnog door te laten gaan, maar benadrukt dat het eindoordeel daarover bij de stichting zal liggen.
Besluiten om te stoppen met Sonsbeek 20-24 zou de wethouder een enorm gemis voor de stad vinden. En daar kiest de raad dan ook niet voor. Voorstellen daartoe worden met grote meerderheid weggestemd.