Rijk van Nijmegen

Operatie aan spoorbrug 'te complex', donderdag nog geen treinen

Medewerkers van ProRail bij de spoorbrug in Nijmegen.
Medewerkers van ProRail bij de spoorbrug in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het treinverkeer tussen Lent en Nijmegen komt donderdag nog niet op gang. Spoorbeheerder ProRail hoopte na werkzaamheden aan de spoorbrug dat de dienstregeling donderdag weer deels hervat kon worden, maar dat zit er nog niet in. "De operatie is zo complex", zegt een woordvoerder.

Update:

Afgelopen weekend werd een groot deel van de spoorstaven op de spoorbrug bij Nijmegen vervangen. Dinsdag bleek dat de oude onderdelen en de nieuwe onderdelen niet goed op elkaar aansloten: het spoor ligt niet stabiel. Daarop werd besloten het treinverkeer vanuit veiligheidsoogpunt te staken.
Het lukte woensdag niet het treinverkeer weer te hervatten en ook donderdag komt nog te vroeg. "We gaan het gewoon niet redden", zegt ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg. "De operatie die we moeten doen is zo complex, we moeten zo veel werk in korte tijd stoppen, dat we niet het vertrouwen hebben dat we de reiziger donderdag met zekerheid 's ochtends vroeg een trein kunnen aanbieden."
De bedoeling was donderdagochtend weer te gaan rijden, maar dan met een zeer lage snelheid van 10 kilometer per uur. Dat zou treinreizigers zo'n vijf minuten later op hun eindbestemming brengen. Dat plan is nu echter van tafel. De woordvoerder van ProRail zegt dat de herstelwerkzaamheden zeker niet voor vrijdag van start zullen gaan. "We gaan nú uit van vrijdag. Zou het eerder lukken, dan zou dat fantastisch zijn - maar reken er niet op", aldus de zegsman.