Achterhoek

Tanken wordt fors duurder

De prijzen aan de pomp gaan omhoog.
De prijzen aan de pomp gaan omhoog. © ANP
DE HEURNE - Tanken gaat dit weekend weer fors duurder worden. Op 1 juli stopt de accijnskorting die in 2022 door de overheid werd ingevoerd en dat ga je merken aan de pomp. Vervelend voor bestuurders natuurlijk, maar ook voor pomphouders en dan met name die in de grensstreek. Ze zijn bang dat men weer in Duitsland zal gaan tanken.
Een van die pomphouders in de grenstreek is Gerrit Heinen die een tankstation heeft in De Heurne. Door de accijnskorting van de overheid kreeg Heinen de mogelijkheid benzine het afgelopen jaar gunstig aan te bieden voor de Nederlandse markt.
Hierdoor verdween volgens de pomphouder voor veel consumenten de aanzuigende werking van het buitenland. Met het stoppen van die korting verwacht hij een enorme terugloop in zijn omzet. "De lessen uit het verleden leren dat we een terugloop van 50 tot 65 procent kunnen verwachten."
Heinen is dan ook alles behalve blij met de beslissing van de overheid om de korting te stoppen. "Helaas kan ik niet anders concluderen dan dat onze bestuurders geen oog hebben voor wat er zich buiten de Randstad afspeelt. In het verleden waren we een land van bouwers en kooplieden. Nu zijn we een land geworden van hoger opgeleide Randstedelijke beleidsmakers en bestuurders zonder enig benul wat er werkelijk gaande is."

'Duitsers gaan weer in Duitsland tanken'

Richard Fieten van Fieten Olie, eigenaar van 59 tankstations, waaronder een groot deel in de grensstreek betreurt evenals Heinen de keuze van de overheid om per 30 juni te stoppen met de coronakorting. "Erg jammer, want met deze accijns korting zijn we concurrerend met onze buurlanden. Duitsers zullen nu weer in Duitsland gaan tanken."
Voorzitter van Belangenvereniging Tankstations, Ewout Klok, herkent het beeld wat de pomphouders in de grensstreek schetsen. "Vooral collega’s in de grensstreek zullen direct gevolgen ondervinden. Het prijsverschil wordt weer dusdanig groot, dat het loont de grens over te gaan. Uiteraard zal daar de tank worden volgegooid, maar ook de overige boodschappen worden gedaan. Denk daarbij vooral aan alcohol en tabak. Als we niet oppassen wordt het een kaalslag in de grensgebieden voor onze MKB-collega’s."

Benzine ruim 16 cent duurder

Klok haalt hard uit naar de overheid. Het is volgens hem onbegrijpelijk dat men stopt met de korting. "Het is idioterie ten top. Het blijft onbegrijpelijk dat er in Europa nog steeds zo’n verschil zit in belastingen en accijnzen, terwijl we allemaal de blauwe vlag met gele sterretjes hoog in top willen hebben."
"Hoe kan het dat in Nederland bij tankstations geen (zwak) alcoholische dranken verkocht mogen worden bij tankstations en in Duitsland de cognac in de tankshop gewoon vrijelijk te koop is? Hoezo één Europa? Hoe kan het bestaan dat er zo’n verschil is in brandstofprijzen door landelijke belastingenverschillen? Terwijl Nederland het juist moet hebben van transport."
Hoeveel de prijzen zullen gaan stijgen dit weekend verschilt per pomp. De prijzen zullen bij Heinen aan zijn pomp in De Heurne naar verwachting stijgen met 12 cent voor een liter diesel, benzine zal ruim 16 cent per liter duurder gaan worden en een liter lpg 3,5 cent.