Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Nog een prik halen voor je vakantie? Dan ben je mogelijk al te laat

Een prik halen voor je vakantie, dat ben je mogelijk te laat.
Een prik halen voor je vakantie, dat ben je mogelijk te laat. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN/NIJMEGEN - Wie deze zomer het vliegtuig instapt naar een verre bestemming en nog een reisvaccinatie moet halen, kan in de problemen komen en mogelijk onbeschermd op reis moeten. De wachttijden zijn langer dan gebruikelijk. Zo moet je bij de GGD Gelderland-Zuid bijna vier weken wachten op een afspraak.
Een simpele test op de website ggdreisvaccinaties.nl laat zien hoe vol de agenda's van de GGD'en zitten. In Harderwijk is 31 augustus de eerst volgende mogelijkheid. De GGD-locatie in Ede heeft op 9 augustus pas weer plek. Voor een reisvaccinatie in Tiel is op z'n vroegst 2 augustus een afspraak mogelijk.

Waarom een reisvaccinatie?
In sommige vakantiegebieden gaan andere ziektes rond, dan in Nederland. Vaccinaties beschermen tegen die ziektes. Voorbeelden hiervan zijn gele koorts, rabiës of DTP. Reisvaccinaties kun je halen bij de GGD, vaccinatiecentra of de huisarts. Soms maakt het uit hoe oud je bent en of je medicijnen gebruikt, wanneer een vaccinatie aan te raden is. In enkele gevallen is een reisvaccinatie verplicht om een bepaald land in te mogen.

Meer reizen na corona

"De drukte wordt veroorzaakt door toename in reisbewegingen en vaccinaties die verlopen zijn", zegt Jacqueline Haarman van de GGD Gelderland-Zuid die bevestigd dat de wachttijden op hun locaties zo'n vier weken is. "Door inzet van extra personeel en uitbreiding van de spreekuur tijden is het gelukt de drukte gedeeltelijk op te vangen." Ook bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland merken ze dat mensen een inhaalslag maken qua vakantie, laat een woordvoerder weten.
Ook bij reisbureau VakantieXperts in Wichmond is het 'gekkenhuis', volgens Hilde Hissink. "Ik heb de indruk dat dat nog altijd komt door de coronatijd. We hebben wat in te halen, blijkbaar."

Thailand en Zweden

Het Vaccinatiecentrum Wageningen kan een prik verzorgen binnen enkele dagen, maar ook daar is het druk. "Het was vorig jaar ook al ontzettend druk, maar toen vooral met coronaverklaringen. Nu is het nog steeds zo druk, maar dus met mensen die op een vaccinatie komen halen voor vakantie naar Bali en Thailand. We horen ook van veel mensen dat ze bij de GGD niet terecht konden omdat het daar zo druk is", vertelt een medewerker.
Zelfs bij bestemmingen in Europa heb je soms reisvaccinatie nodig. Door een tekenbeet kun je de ziekte tekenencefalitis krijgen. Sinds dit voorjaar waarschuwen GGD's hiervoor. "We adviseren bepaalde reizigers om door middel van vaccinaties tegen de ziekte te beschermen", zegt Jacqueline Haarman van de GGD Gelderland-Zuid. Het gaat vaak hier om wandelaars en natuurkampeerders. GGD Noord- en Oost-Gelderland ziet een stijging in het aantal prikken tegen tekenencefalitis.

Verantwoording
Bij de proef in dit artikel keek de redactie van Omroep Gelderland op de website van ggdreisvaccinaties.nl wanneer de eerst volgende mogelijkheid was om een afspraak te maken voor een reisvaccinatie op priklocaties van GGD'en in Gelderland. We zochten een reisvaccinatie voor Thailand waar we twee weken zouden verblijven. We wilden een afspraak maken voor twee personen. Het plan was om op 1 augustus te vertrekken.

Bekijk de video met enkele tips
Topdrukte voor reisvaccinaties