Arnhem en omstreken

Frans verbrandt bijna levend en is nu dakloos

Frans van Heteren.
Frans van Heteren. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Om aan de vlammenzee te ontsnappen, klom Frans van Heteren op 15 juni in nacht van woensdag op donderdag van balkon naar balkon toen zijn woning in de Arnhemse wijk Vredenburg uitbrandde. Sindsdien zegt Frans aan zijn lot te worden overgelaten, waardoor hij inmiddels 'tussen de gebruikers slaapt'. Nadat Omroep Gelderland met hem langs woningcorporatie Portaal ging, is hem toegezegd dat hij in elk geval vannacht in Hotel Haarhuis kan slapen.
Die bewuste nacht schrok Frans wakker van de brand in het flatgebouw aan de Stedumhof. "Ik draaide me om en zag alleen maar vlammen en rook", vertelt Frans. "Ik woon drie hoog, dus moest ik klimmen voor mijn leven. Anders zou ik verbranden."
In zijn onderbroek klom hij van balkon naar balkon, weet Frans. Hoe de brand is ontstaan of waar die is ontstaan, zegt hij geen idee van te hebben. Door de brand die nacht, moesten tientallen mensen hun woning verlaten.

'Bijna levend verbrand'

Nadat hij totaal verward met een deken om zich heen over de naastgelegen parkeerplaats liep, kon Frans een paar dagen bij zijn zoon terecht. "Vijf dagen later belde ik Portaal met de vraag wie mij gaat helpen. Als antwoord kreeg ik dat ze bezig zijn met de woningbranden in Presikhaaf", vertelt Frans. Daar brandden in het weekend na de brand bij Frans enkele woningen compleet uit. Deze waren ook van Portaal. "En ik dan. Ik ben bijna levend verbrand. Wie helpt mij", is Frans verontwaardigd.
Bekijk hier het emotionele verhaal van Frans.
Frans raakte dakloos door woningbrand
Onderdak is wat hij nodig heeft, stelt Frans. Wel zegt hij dat er 1500 euro voorschot van de verzekering naar hem onderweg is. "Maar daar kan ik niet onder slapen." In een hotel slapen, lukt volgens Frans ook niet omdat hij geen legitimatie heeft. Ook die zou bij de brand verloren zijn gegaan.

'Anders lig ik onder de brug'

Sindsdien slaapt Frans 'op een aantal adressen waar hij zich vijf jaar geleden uit heeft gevochten'. Toen was hij dakloos. "Hele slechte adressen, waar ik niet wil zijn. Bij gebruikers, die ik moet betalen om daar te mogen slapen. Maar anders lig ik onder de brug."
"En hier krijg ik constant nul op het rekest", wijst Frans naar de ingang van het Arnhemse kantoor van Portaal. "Aankomende donderdag kan ik hier pas terecht. Tot die tijd moet ik het maar bekijken. Ze reageren alsof ik mijn eigen huis in brand heb gestoken", ervaart Frans.
De gemeente zou hem naar de daklozenopvang hebben verwezen. "Maar dat gaat hem niet worden."
Frans voelt zich een 'vierde- of vijfderangs burger'. "Ik ben in mijn leven wel wat gewend", vertelt Frans in tranen. "Maar dit niet. Waarom ben ik minder dan een ander", vraagt hij zich af.

Voor vannacht een oplossing!

Nadat Frans bij Portaal binnenliep, werden er twee medewerkers gebeld om hem en zijn zoon, die ook mee is, te woord te staan. Omroep Gelderland mocht niet mee. "Kennelijk maakte de camera indruk", concludeert Frans uit het feit dat hij nu wel te woord werd gestaan.
Frans laat na afloop van het gesprek weten dat hij vannacht in Hotel Haarhuis mag slapen. Morgen zou de verzekeraar dan voor een oplossing moeten zorgen. Donderdagochtend heeft Frans weer een afspraak met Portaal en 'hoort hij het verdere verloop'.

Portaal herkent beeld niet

Portaal zegt zich niet in het beeld te herkennen dat Frans aan zijn lot is overgelaten. "Hij heeft na de brand aangegeven dat hij onderdak bij zijn zoon heeft gevonden", stelt een woordvoerder. "Hij heeft ook geld van zijn verzekering gekregen om zelf tijdelijke, vervangende woonruimte te zoeken. Een hotel of een chalet bijvoorbeeld." Tijdens het gesprek van aankomende donderdag gaat Portaal ook bekijken 'of er in het woningbezit iets te vinden is wat vergelijkbaar is met zijn oude huis, zodat hij zo snel mogelijk weer woonruimte heeft'.
De gemeente laat weten hier geen partij in te zijn. "Dit is helemaal een zaak van de verhuurder en de verzekeraar van deze bewoner."