Gelderse Vallei

Klimaatactivisten bezetten opnieuw de WUR: 'Blijven doorgaan'

Klimaatactivisten hebben spandoeken opgevangen
Klimaatactivisten hebben spandoeken opgevangen © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Klimaatactivisten hebben vanmorgen opnieuw een van de gebouwen van Wageningen University & Research (WUR) bezet. Vorige maand gebeurde dit ook al. De politie greep toen op hardhandige wijze in, omdat actievoerders niet wilden luisteren.
UPDATE: De bezetting in het gebouw Forum is rond 19.00 uur beëindigd. Volgens de WUR hebben de actievoerders gezegd dat zij een terugkoppeling van de raad van bestuur afwachten om daarna te besluiten over vervolgacties.
Deze nieuwe bezetting is volgens de klimaatactivisten onderdeel van een campagne van werknemers en studenten tegen de invloed van de fossiele industrie. De protestactie begon rond 8.30 uur. Actievoerders hebben hierbij opnieuw een vleugel van Forum, het hoofdgebouw van de universiteit, bezet. Een woordvoerster van de actiegroep End Fossil: Occupy! laat weten dat het gaat om zo'n 30 activisten. Een deel heeft binnen spandoeken opgehangen. Anderen zouden buiten flyers uitdelen.
De actievoerders willen nog steeds dat de universiteit de banden verbreekt met de fossiele industrie. "Wij hebben signalen ontvangen dat ze er niet voor gaan kiezen om die banden te verbreken, daarom zijn we hier. We willen laten zien dat we door zullen blijven gaan en dat de vorige bezetting niet op zich stond."
Er wordt hard gewerkt aan projecten en dit werkt erg verstorend
Naar eigen zeggen kunnen ze hierbij rekenen op steun van het overgrote deel van de universiteit. Maar dat blijkt niet uit reacties van studenten. "Een aantal geeft tegenover Omroep Gelderland aan niet blij met te zijn met de actie in het gebouw. "Er wordt hard gewerkt aan projecten en dit werkt erg verstorend." Ze hebben het dan over de muziek die wordt gedraaid en de sirene die af en toe te horen is.
Er zijn overigens wel lokalen geregeld waar rustig gestudeerd kan worden. Een enkeling zegt begrip te hebben voor de bezetting.

Wereldwijde beweging

De bezetting van de WUR maakt deel uit van een wereldwijde beweging van lokale actiegroepen onder de naam End-Fossil: Occupy!, die actievoeren voor het verbreken van de banden tussen de fossiele industrie en kennisinstituten.
In de voorgaande maanden zijn onder andere delen van de universiteiten in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven bezet. De VU in Amsterdam heeft na de bezetting in april aangekondigd om samenwerkingen met de fossiele industrie te stoppen.

Overnachten

Het is vooralsnog onduidelijk hoe lang de bezetting in Wageningen precies gaat duren. De actievoerders laten weten door te gaan zo lang als dat nodig is.
De WUR zegt de zorgen rond de impact van fossiele brandstoffen op het klimaat te delen. Daarom lopen binnen de organisatie al langer gesprekken over samenwerking met de fossiele industrie.
"De derde en laatste gespreksronde over fossiele samenwerking was op 6 juni in aanwezigheid van studenten, medewerkers en leden van de Raad van Bestuur. Na afloop beloofde de Raad van Bestuur de input van de sessie mee te nemen in haar overweging of het huidige beleid aangepast moet worden. De intentie is om voor de zomer met een terugkoppeling te komen", schrijft de universiteit op haar website.
De vorige bezitting van de actiegroep bij de WUR werd uiteindelijk beëindigd door de politie. De universiteit stond het destijds niet toe dat de activisten in het gebouw zouden overnachten. Die regel lijkt nu ook te gelden. Om 23.00 uur sluit het gebouw.
Het gebouw Forum waar de bezetting op dit moment aan de gang is
Het gebouw Forum waar de bezetting op dit moment aan de gang is © Commons.wikimedia.org