Rivierengebied

Dibbes doet de beste stoelendans en Pip is de leukste van allemaal

Op de foto met de Beagle
Op de foto met de Beagle Omroep Gelderland) © Omroep Gelderland
HETEREN - Het hondenras Beagle is lief en eigenzinnig, maar ook wat koppig. De hond werd zondag speciaal in het zonnetje gezet tijdens het Beagle Spektakel in Heteren.
De Beagle is een Britse jachthond, gefokt om op konijnen en hazen te jagen. Maar de meeste eigenaren in Heteren noemen hun exemplaar 'eigenzinnig'. Zoals de eigenaresse van Dibbes. "Hij is prachtig, eigenzinnig en heeft een heel lief karakter. En hij is heel lief voor kinderen", verzekert ze.
Haar hond heeft net succesvol meegedaan aan de hondenstoelendans. Daarbij moeten de Beagles met hun baasje in een rondje lopen. Zodra de muziek stopt, moet de hond zo snel mogelijk zitten en blíjven zitten - tot de muziek weer begint. Wie daar niet in slaagt, valt af. Dibbes blijkt de beste van het hele stel, tot blijdschap van zijn baasje. "Ik heb een cadeautje gewonnen. Voor de hond neem ik aan, ik heb het nog niet uitgepakt", zegt ze.

Wie is de leukste?

In Heteren wordt deze zondag ook een prijs uitgereikt voor de 'leukste' hond. "Een aantal honden krijgt een kaartje dat ze in de ring mogen staan", legt Miriam van Gemert van de Beagle Club Nederland uit. "Hoe ziet de hond eruit? Hoe is de eigenaar met de hond? Het hoeft echt niet de knapste te zijn, het gaat om de combinatie hond-baas."
Pip uit Brabant mag met die prijs naar huis. Haar eigenaresse is er blij mee, net zoals ze gelukkig is met Pip. "We zijn superblij met haar. We zijn bij de keuze voor een hond toch gegaan voor een Beagle, ondanks dat ze zo eigenwijs zijn."

Maatregelen tegen de hitte

De Beagle Club Nederland heeft er deze zondag alles aan gedaan om de hitte tegen te gaan. Toch zijn veel gasten thuis gebleven, waarschijnlijk vanwege de warmte. "We hebben extra schaduwtenten laten komen en veel badjes en water neergezet voor de honden. Dat water verversen we ook steeds, om er te zorgen dat zowel de mensen als de honden uit de hitte kunnen blijven." De hondenclub wordt daarbij geholpen door de explorers van scoutingclub Elst.
Het woord 'eigenzinnig' valt continu tijdens het Beagle Spektakel. Toch bevestigen de eigenaren dat de honden en zijzelf steeds meer op elkaar lijken, zoals de eigenaresse van Pip. "Als we dingen vergelijken met onszelf, lijkt ze veel op mij met onhandig zijn en op mijn vriend als ze lekker sloom is. Dus de hond gaat wel op de eigenaar lijken, dat denk ik wel."
Kijk naar een video van het Beagle Spektakel:
De allerleukste Beagles bij elkaar