Achterhoek / Stedendriehoek

Opnieuw trekkers naar Den Haag

In oktober 2019 trokken duizenden boeren al op de trekker naar Den Haag.
In oktober 2019 trokken duizenden boeren al op de trekker naar Den Haag. © ANP
DEN HAAG - Protestgroep Farmers Defence Force (FDF) zet aanstaande donderdag weer koers naar Den Haag. De groep ziet niks in het landbouwakkoord dat vrijdag in concept openbaar is gemaakt en waar eerder LTO de stekker al uittrok.
"Ik denk dat we met z’n allen, met veel materieel, weer richting Den Haag gaan", zegt voorzitter Mark van den Oever. FDF wil dat het CDA de stekker uit het kabinet trekt en "weer de partij van het platteland wordt", aldus van den Oever. Waar de reis donderdag precies naartoe gaat, laat hij in het midden. "Dat is nog een verrassing."

Vragen over duurzame toekomst

Stefan te Selle, voorzitter van LTO Noord-afdeling Oost Achterhoek, is niet van plan naar de Hofstad af te reizen. "Ik probeer op een andere manier een stukje realiteitsbesef bij de beleidsmakers te bewerkstelligen", zegt hij.
Wel vindt de melkveehouder dat in het landbouwakkoord te weinig concreet wordt gemaakt hoe een duurzame toekomst én een verdienpotentieel op het boerenerf er in de toekomst uit kan gaan zien.
Ook Tweede Kamerleden hebben veel vragen over het landbouwakkoord. Donderdag debatteren de partijen met elkaar over het akkoord en zal landbouwminister Piet Adema tekst en uitleg geven.

'Niet uit te rekenen'

De Wageningen Universiteit rekende de maatregelen in de inmiddels geklapte onderhandelingen over het landbouwakkoord recent door, op verzoek van het ministerie van Landbouw. De onderzoekers concluderen dat ze niet kunnen uitrekenen hoe en waaraan de boeren straks hun geld kunnen verdienen. Daarvoor is er te weinig informatie.
"Je kunt een mooie doorrekening maken dat je doelen op stikstof haalt, maar als er geen klap meer verdiend kan worden, dan heeft het geen zin", zegt te Selle uit Winterswijk.

Acties in Den Haag

Tot nu toe lijkt FDF de enige boerenbelangenorganisatie die haar leden oproept weer de weg op te gaan. Te Selle zegt dat het LTO-leden vrij staat om mee te protesteren. "Iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt."
FDF richt haar actie donderdag op het CDA. Voorzitter Jos Bolk van LTO-Noord De Liemers Montferland zou daar niet rouwig om zijn.
Bolk: "Het gaat er mij niet om te oordelen over anderen en te zeggen wat het CDA moet doen, maar ik denk dat het belangrijk is dat geluisterd wordt naar de achterban wil." Hij ligt er niet wakker van als het CDA uit het kabinet stapt. "Dat geef ik eerlijk toe."
Belangenorganisatie Agractie liet eerder al weten het nog té vroeg te vinden voor een nieuw, massaal protest. "Ik kan het niet voorspellen. Want als het sentiment er is, kan het zomaar in een stroomversnelling komen. Maar ik zie dat niet gebeuren", zei Agractie-voorman Bart Kemp uit Ede.