Arnhem en omstreken

Druk op huisartsen neemt toe: 'Patiënten worden veeleisender'

De Arnhemse huisarts Ilona van Nispen tot Pannerden - Moorrees.
De Arnhemse huisarts Ilona van Nispen tot Pannerden - Moorrees. © Omroep Gelderland
ARNHEM - "De maatschappij verandert en jonge huisartsen kiezen voor een andere balans in het leven", zegt de Arnhemse huisarts Ilona van Nispen tot Pannerden - Moorrees. "Je kunt je niet altijd 200 of 300 procent inzetten." Ze doet haar verhaal in de Week van Gelderland. Ze was daar te gast samen met medisch directeur Raymond Wetzels. Hij is van huisartsencoöperatie Onze Huisartsen. Ze spraken over het huisartsentekort.
Huisartsen krijgen steeds meer op hun bordje. Volgens Moorrees wordt de zorgvraag niet alleen groter, maar ook complexer. "Vanuit het ziekenhuis komt de zorg vaker terug naar de huisarts. Denk aan chronische patiënten met hart- en vaatziekten, astma, COPD of een hoge bloeddruk. Patiënten worden ook steeds veeleisender. Ze zijn sneller bezorgd en willen vaker gerustgesteld worden."

Overvolle GGZ en genderkwesties

"We zien een toename van het aantal genderkwesties", vervolgt ze. "En kinderen met gedragsproblemen. We krijgen veel jonge mensen met psychische klachten, mensen met vermoeidheidsklachten, burn-outs en ook veel patiënten vanuit overvolle GGZ-instellingen."
Vroeger werden huisartsen bijgestaan door hun vrouw
De huisartsencoöperatie probeert haar leden daarin te ondersteunen. "De komende jaren zullen de huisartsen het nog wel volhouden, maar om de eerstelijnszorg toegankelijk te houden, moet er wel iets gebeuren", denkt Raymond Wetzels. In Arnhem neemt de bevolking elk jaar toe met 7000 inwoners en veel huisartsen kunnen dat niet aan. Dat blijkt ook uit het in april gepubliceerde rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Hierin staat dat 60 procent van de huisartsen een patiëntenstop heeft.

Groot deel met pensioen

Volgens dit RVS-rapport gaat 30 procent van de huisartsen de komende jaren met pensioen en die worden niet zomaar opgevolgd. "Vroeger waren huisartsen solisten en werden ze bijgestaan door hun vrouw", vertelt Wetzels. "Maar dat is niet meer. Tegenwoordig werken huisartsen vaak in groepjes van drie of vier. Veel nieuwe collega’s werken liever in deeltijd en liever niet in de avond of het weekend. Wij proberen dat te veranderen, want het is beter dat huisartsen eigenaar worden van een patiëntenpopulatie en daar de volle verantwoordelijkheid voor nemen."
Medisch directeur Raymond Wetzels van huisartsencoöperatie Onze Huisartsen.
Medisch directeur Raymond Wetzels van huisartsencoöperatie Onze Huisartsen. © Omroep Gelderland
Onze Huisartsen speelt daarom een actieve rol in de werving van opvolgers. "Wij zoeken uit wat er voor nodig is om een jonge huisarts praktijkeigenaar te laten worden. En helpen ze met de huisvesting, aanpassingen van de werkplek of het vinden van ondersteunende medewerkers. Want ook dat is steeds moeilijker."
Daarnaast helpt de organisatie haar leden met het verminderen van administratieve lasten, praktijkondersteuning, scholing en opvang van de zorgvraag buiten kantooruren.
"Vorig jaar hebben we met diverse partijen een zorgakkoord afgesloten en dat zijn we nu aan het uitwerken. Dat akkoord verplicht tot samenwerking in plaats van allemaal op een eilandje te zitten. Daarmee willen we voorkomen dat de zorgvraag wordt doorgespeeld naar het volgende loket," aldus Wetzels. "Of dat gaat lukken kan ik nu nog niet te zeggen, maar de voortekenen zijn gunstig."
In de toekomst zal dat er volgens hem toe leiden dat de zorg wordt georganiseerd vanuit een wijkcentrum, waar alle eerstelijnszorg bij elkaar zit. Zoals de huisarts, de wijkverpleging, de apotheker en het maatschappelijk werk.