Rijk van Nijmegen
Hier wordt parkeren peperduur: ‘Ze pesten normale mensen de stad uit'

NIJMEGEN - Fractievoorzitter Maarten Bakker van de VVD in Nijmegen veegt de vloer aan met het plan om parkeren in een flink deel van het centrum peperduur te maken. Het college van Nijmegen (GroenLinks, Stadspartij en D66) wil in de wijk Benedenstad de dagkaart verplichten. Dan betaal je altijd 30 euro om daar te kunnen parkeren.
Of het nou voor twee minuten of voor acht uur is. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Het zou de vele overlastgevers moeten weren en ook parkeerruimte moeten creëren voor de inwoners van het gebied. Die inwoners en hun bezoekers kunnen gebruik blijven maken van hun parkeervergunningen.
“Je kunt strak nergens meer parkeren als je niet een bakfietsyup bent of een kapitaal op je bankrekening hebt. Alle normale mensen worden de stad uit gepest.”, briest VVD-er Bakker.
'Halfuurtje staan voor 30 euro'
Het gaat volgens Quirijn Lokker, fractievoorzitter van Groenlinks, niet om heel veel mensen die er last van zullen hebben. Zoveel parkeerplekken zijn er niet voor hen, naast die voor inwoners en hun bezoekers. Het tegengaan van overlast moet volgens Lokker zwaarder wegen dan mensen die een stukje verder moeten lopen. “Niemand gaat daar een halfuurtje staan voor 30 euro. Dit is volgens mij een goede manier om te kijken of het werkt.”
“De overlast is de afgelopen jaren alleen maar erger en erger en erger geworden”, stelt D66-fractievoorzitter Lusanne Bouwmans. "Huilende Benedenstadbewoners zeiden dat het gewoon onleefbaar is geworden. Dan kun je als gemeente ook niets anders doen dan radicale maatregelen treffen. Ik denk wel dat het gaat helpen. Het schrikt wel af denk ik, die 30 euro.”
Waterbedeffect
Alleen de Stadspartij is binnen de coalitie nog niet zo zeker van de in te voeren maatregel. “We vinden het een beetje een buitenproportionele oplossing”, zegt Rosalie Thomassen daarover. “De overlast speelt zich vooral af rondom het Ivensplein en het Kronenburgerpark. Dus het verbaast ons een beetje dat dan de hele Benedenstad dit voor de kiezen krijgt.”
Ze vreest een waterbedeffect. “Vijftig meter verderop mag je dan wel gewoon nog staan. Of het de manier is om de overlast aan te pakken hebben we onze ernstige twijfels bij. Het is nu al een kat-en-muis-spelletje tussen overlastgevers en handhavers.”
Overlastgevers kopen geen kaartjes
“Ik heb nog nooit een dealer een parkeerkaartje zien kopen”, stelt Maarten Bakker van de VVD. En dat geldt volgens de politicus ook voor alle andere overlastgevers. “Die kopen helemaal geen kaartje. Dat is toch gewoon lariekoek. Die betalen al geen parkeergeld en die gaan door zo’n maatregel nog steeds geen parkeergeld betalen.”
Binnenstadondernemers en goedwillende bezoekers zijn volgens hem de dupe. “Die blijven gewoon thuis. Of ze gaan gewoon naar Beuningen of naar Malden, omdat ze daar wel gratis kunnen parkeren. Ik merk aan mezelf dat ik er nog steeds kwaad over ben”, zegt Bakker al hij zichzelf hoort praten. Pestkoppengedrag vindt hij het.
Volgens Bakker is het helemaal geen goede manier om de enorme overlast tegen te gaan. “Dit is gewoon de ideologie van GroenLinks en D66 en ze gebruiken dit als gelegenheidsargument om het parkeergeld flink op te schroeven.”
Zorgen uitgesproken
Mensen die net buiten het gebied wonen hebben hun zorgen al uitgesproken slachtoffer te worden van een waterbedeffect. Fractievoorzitter Lokker van GroenLinks: “Ik snap hun zorgen heel erg en het is goed om daar op te blijven letten en zo nodig snel in te grijpen. Als het zo snel een waterbedeffect veroorzaakt, dan weten we ook dat het goed werkt. Dat is een reden om het gebied uit te breiden.”
“Er gaat geen waterbedeffect ontstaan door dit nieuwe parkeerbeleid”, meent VVD-er Bakker. “Want die overlastveroorzakers gaan gewoon niet weg. Want ze betalen zoals gezegd al geen parkeergeld. Er is wel een probleem met overlast, maar daarvoor moet je gewoon handhavers en politie hebben.”
“Wij zijn helemaal niet tegen een autoluwe binnenstad. Maar dan moet je afdoende parkeergarages en transferia regelen. Het enige waterbedeffect dat we nu hebben is dat van auto’s die we wegduwen en daardoor in wijken net buiten zulke zones opduiken. Dat veroorzaakt ook overlast.”