Arnhem en omstreken

Monniksgieren adopteren kuiken

De jonge monniksgier in Burgers' Zoo.
De jonge monniksgier in Burgers' Zoo. © Burgers' Zoo
ARNHEM - Twee monniksgieren uit Burgers' Zoo hebben hun handen vol als gloednieuwe 'adoptieouders'. Zij adopteerden namelijk een klein monniksgiertje van 15 dagen oud, helemaal uit Zuid-Frankrijk.
Burgers' Zoo is sinds afgelopen vrijdag een kleine monniksgier rijker. Het vorige jong van de twee Arnhemse monniksgieren is doodgegaan, maar daar krijgen zij nu dus een adoptiegiertje voor in de plaats.

Adoptie

Het kleintje werd ook op een bijzondere manier geboren. Een woordvoerder van Burgers' Zoo laat weten dat de schaal rond het ei te dun was om door vogels zelf te laten uitbroeden. Daarom is de monniksgier in zijn geboorteplaats Zuid-Frankrijk met een broedstoof uit het ei gewekt.
Na zijn geboorte is hij doorgereisd naar de Belgische 'Zoo Planckendael' om geplaatst te worden bij een koppel monniksgieren. Daar werd hij helaas niet geaccepteerd. Nu woont hij dus sinds kort dus in Burgers' Zoo waar het beestje meteen met open vleugels werd ontvangen door de Arnhemse foster parents.

Gierenpopulatie

Burgers' Zoo is onderdeel van het collectief EAZA-dierenparken, een organisatie die er voor zorgt dat de populatie van de gier intact blijft. Samen leveren de dierenparken een grote bijdrage aan herintroductieprojecten voor de monniksgier.
Bekijk hier de beelden van het nieuwe monniksgieren gezinnetje:
De monniksgieren in het verblijf van Burgers' Zoo.