Stedendriehoek

Meer dan 1150 fietsen gejat en tips hoe je het een dief moeilijk maakt

In mei kreeg de politie ruim 1150 aangiftes van gestolen fietsen.
In mei kreeg de politie ruim 1150 aangiftes van gestolen fietsen. © politie/Plaats Delict
TWELLO - Niets vervelender dan wanneer je op je fiets wilt stappen en die gestolen blijkt. Als het een elektrische fiets is, loopt de schade behoorlijk in de papieren. De politie in Overijssel en Gelderland kreeg vorige maand meer dan 1150 aangiftes te verwerken van gestolen fietsen.
De politie houdt rekening met een rooftocht in de regio, zegt woordvoerder Chantal Westerhoff in het opsporingsprogramma Plaats Delict.
“Steeds meer mensen kopen e-bikes, die zijn een stuk duurder dan fietsen zonder ondersteuning”, zegt ze. “Daarom zijn deze fietsen zeer interessant voor fietsendieven. Gelukkig lopen ze ook wel eens tegen de lamp, bijvoorbeeld doordat ze duidelijk op camerabeelden staan.”

Dief in Twello meldde zich

Een fietsendief in Twello liep vorige week in Plaats Delict zo duidelijk voor bewakingscamera’s langs, dat hij zich meldde bij de politie. Westerhoff: “We hebben eerder meerdere personen aangehouden. Bij hen troffen we goederen aan waarmee ze fietsen heel snel open kunnen krijgen.”
De politie, zegt de woordvoerster, probeert zoveel mogelijk gestolen fietsen terug te vinden en daders op te sporen. “Maar het gebeurt zo veel, dat dit helaas niet altijd lukt. Als we alleen al kijken naar mei, toen werd ruim 1150 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal in de regio Oost-Nederland.”
Het gaat om zowel e-bikes als fietsen zonder trapondersteuning.

Koop een extra slot

Westerhoff heeft een advies: zet de fiets altijd met een extra kettingslot vast aan een paal of een fietsenrek. “Dieven lopen jouw fiets dan sneller voorbij. Als ze namelijk twee sloten moeten openbreken, dat valt dat op en ze zijn er veel langer mee bezig. En dat willen ze niet.”

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Weet jij meer? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Meer tips tegen fietsendiefstal vind je hier.