Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Gehaaide crimineel aan de telefoon: 'Alsof ik onder hypnose was'

De politie zoekt deze pinner.
De politie zoekt deze pinner. © politie/Plaats Delict
HUISSEN - Een mailtje of een telefoontje van de bank met een schrikverhaal over flinke geldopnames op plekken waar je niet bent geweest. Criminelen storten rekeninghouders met bankhelpdeskfraude in diepe ellende, en hun methodes worden steeds gekker. Je kunt er echter iets tegen doen.
Een slachtoffer van wie de rekening werd leeg getrokken, verklaarde tegenover de politie dat het leek alsof hij onder hypnose werd gebracht. Hij deed alles wat de nep-bankmedewerker van hem vroeg.
Handlangers van deze 'bankbellers' halen je pasje op en halen dan veel geld van je rekening. Met de ene hand pinnen ze en met de andere hand houden ze hun mobiele telefoon vast om instructies te krijgen.
Deze week hebben we onder meer gevallen van pinfraude in Voorst en Huissen. In die laatste plaats raakte een vrouw bijna duizend euro kwijt.

Belt de bank je nou wel of niet?

Je kan gebeld worden door je bank, maar de bank zal nooit vragen naar je beveiligingscodes, het installeren van programma's, of het versturen of ophalen van je betaalpas. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken.
"Als je een telefoontje van je bank ontvangt maar het niet vertrouwt, is het advies om onmiddellijk op te hangen en zelf je bank te bellen met het nummer dat je hebt", zegt hij.
Banken maken geen onderscheid tussen telefoontjes over een betaalpas of een creditcard. De woordvoerder: "In Nederland hebben veel mensen ook een creditcard van ICS of America Express en die kunnen je ook bellen."
Criminelen met bankpasjes

Handige websites

Op www.veiligbankieren.nl staan tips om jezelf te beschermen, inclusief tips om specifieke vormen van fraude zoals bankhelpdeskfraude te voorkomen.
Wil je weten hoe fraudeurs te werk gaan? Op deze site leer je in elf lessen hoe ze dat doen en kun je fraude herkennen en tegengaan.

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Weet jij meer? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer Voorst: 2023027675; zaaknummer Huissen: 2023112809. Liever een tipformulier? Klik dan hier.