Rijk van Nijmegen

Dit werd er allemaal al verbouwd aan de Waalbrug

De Waalbrug zorgt voor problemen
De Waalbrug zorgt voor problemen © Manon Bruininga
NIJMEGEN - Een kunststof plaat van de Waalbrug in Nijmegen kwam afgelopen weekeinde naar beneden. Eerder gebeurde dat ook al, terwijl het laatste uitgebreide onderhoud aan de brug nog niet eens zo lang geleden werd gedaan.
Van halverwege 2019 tot eind 2020 is er een grondige renovatie aan de brug gedaan. Er komt een nieuw betondek en de busbaan en fiets- en voetpaden worden aangepast. Chauffeurs van zware vrachtwagens en landbouwvoertuigen moeten nog tot maart 2021 wachten voor zij weer over de brug mogen, omdat de steiger nog onder de hoofdoverspanning moet worden weggehaald.

Geen geld voor beloofde schilderbeurt

Overigens is dan al duidelijk dat het werk niet helemaal klaar is. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen besluit dat de beloofde schilderbeurt van de afbladderende staalconstructie tien jaar moet worden uitgesteld. Volgens haar is er geen geld meer voor.
Tijdens de voorbereidingen voor de renovatie van de brug in 2018 wordt ontdekt dat er verf is gebruikt met daarin het kankerverwekkende chroom-6. Daarom moeten tal van extra voorzorgsmaatregelen worden genomen, waardoor de renovatie van de brug veel duurder uitpakt dan voorzien. Bovenop de al gemaakte kosten van 62,5 miljoen euro komt nog eens 25 miljoen euro.

Al een jaar problemen met vallende platen

De problemen met platen die naar beneden vallen, doen zich al zeker een jaar voor. Bijna een jaar geleden moest het terras van De Kaaij worden ontruimd nadat platen naar beneden waren gekomen. Medewerkers van de gemeente Nijmegen en Rijkswaterstaat zeiden tegen Omroep Gelderland dat al langer onderdelen naar beneden komen. De hitte zorgt ervoor dat de kit van de platen loslaat en daardoor vallen er delen naar beneden, concludeert Rijkswaterstaat na inspectie van de brug.
Op de eerste dag van de 4Daagse, dinsdag 18 juli, passeren 47.000 wandelaars de Waalbrug op de Dag van Elst. Rijkswaterstaat haalt de resterende platen zo snel mogelijk weg en stelt dat dat ruim voor de 4Daagse is opgelost. Als de platen weg zijn, heeft dat geen gevolgen voor het verkeer dat over de brug gaat.