Arnhem en omstreken

LTO trekt stekker uit onderhandelingen met kabinet

Sjaak van der Tak van LTO.
Sjaak van der Tak van LTO. © ANP
ARNHEM - LTO is uit het overleg rond het Landbouwakkoord gestapt, zegt de landbouworganisatie dinsdagavond. Daarmee lijkt de oplossing voor de stikstofcrisis weer een stuk verder weg.
Het Landbouwakkoord draait om gesprekken tussen het kabinet en verschillende organisaties om besluiten te nemen over de toekomst van de boerensector in het land. Maar na maanden praten is LTO uit het overleg gestapt. ."We hadden het graag zien lukken. We moeten echter nuchter en zakelijk constateren dat er onvoldoende stappen zijn gezet om boeren en tuinders handelingsperspectief en inkomenszekerheid te bieden.:
Waarom dat precies is, is niet duidelijk. En wat het betekent voor het Landbouwakkoord moet later duidelijk worden. Landbouwminister Piet Adema is zeer teleurgesteld na het overleg van gisteravond. "Dit is een buitengewoon teleurstellend besluit. LTO heeft niet aangedurfd om te springen".
Stikstofgedeputeerde Peter Drenth noemt het 'klappen' erg jammer. "Dit had een bouwsteen moeten zijn voor perspectief in de sector. En dat levert nu weer vertraging op, dat vind ik erg jammer."
Volgens Drenth en de provincie is perspectief voor de sector én het landbouwakkoord belangrijk voor de stikstofplannen. "Om dat verhaal compleet te maken, hadden we al tijd genomen tot november zodat het akkoord er in ieder geval zou zijn. Dit heeft daar gewoon gevolgen voor." Lopen die Gelderse stikstofplannen vertraging op? "Het zal het in ieder geval niet versnellen", reageert Drenth.
Vandaag is er nog wel een nieuw gesprek over het akkoord, daar zal LTO-voorzitter Sjaak van der Tak bij aanwezig zijn. Daar zal hij tekst en uitleg geven over het besluit. "Want er valt wel iets uit te leggen", zegt hij.