Achterhoek

Zo geef je de egel een plek in de tuin

Egel
Egel © Pixabay
DOETINCHEM - Velen vinden niks leukers dan egels, dat kleine bolletje met stekels dat door de tuin heen waggelt. Maar wist je dat egels ook enorm helpen in je onderhoud. Ze eten bijvoorbeeld slakken op. "Verwelkom de egels dus als gast in je tuin", zegt Dani Korai van IVN Gelderland.
Het gaat alleen de laatste jaren wat minder met de egels in Nederland. "Er worden jaarlijks 135.000 doodgereden", zegt Natuurmonumenten. Ook heeft de egel niet veel plekjes meer om te kunnen verblijven. De Nederlandse tuinen zijn vaak té opgeruimd waardoor de egel zich er niet kan verstoppen.

Help ze een handje

Om de egel een plekje te geven in je eigen tuin kan je een egelhuisje aanschaffen. Dit zijn kant en klare huisjes die je in veel winkels kan kopen.
Dani Korai van IVN Gelderland vertelt: "De egelhuisjes zijn een leuke manier om de beestjes een plek te geven, maar je kan natuurlijk ook egels een plek bieden door een hoop stenen of een ander rommelhoekje van bijvoorbeeld bladeren te maken in je tuin. De egelhuisjes is alleen een wat opgeruimdere manier en dat past bij Nederlanders die houden van een nette tuin en dan is een egelhuisje een perfect", aldus Korai.

Egelsnelweg

Naast de slaapplek is het ook goed om een egelpoort te maken in je schutting. IVN vertelt namelijk dat het leefgebied van de egel veel groter is dan alleen jouw tuin. Staat er een schutting tussen jouw tuin en die van de buren? Maak dan wat openingen aan de onderkant van de schutting. Dit helpt ze bij het zoeken naar eten. Ook in verschillende winkels zijn speciale egelopeningen te koop die je in je schutting kan plaatsen.
Ook kan je de egels altijd een handje helpen door een bakje water voor ze klaar te zetten zeker nu het zo droog is in de zomer. Ook zijn ze dol op kattenbrokken. Geef ze geen melk, dat is niet goed voor ze.
Meer weten over slaapplekken voor dieren in je tuin? Kijk hieronder naar 'De Groenste Straat van Gelderland' waarbij Dani Korai wat vertelt over de bijenkasten en insectenhotels die in Doetinchem worden geplaatst.