Arnhem en omstreken

Noodweer op komst, 'extreem drukke' avondspits verwacht

Het water op het warme asfalt kan problemen geven.
Het water op het warme asfalt kan problemen geven. © ANP
ARNHEM - Na een broeierige, hete dag worden vanaf 16.00 uur stevige onweersbuien verwacht. Het KNMI heeft voor onder meer Gelderland code oranje afgegeven. De ANWB verwacht een zware avondspits en veel gladheid. "Het wordt extreem druk."
Na een lange periode van droogte en zonneschijn gaat het deze dinsdag dan toch regenen. "Eerst is het nog broeierig warm. Het is benauwd en drukkend weer. De temperatuur gaat richting de dertig graden", stelt Johnny Willemsen van Weerplaza. "Maar dan komen vanuit het zuiden vanavond fikse buien. Met windstoten, hagel en onweer."

Gladheid

En met name die neerslag zorgt voor ellende op de weg. Hoe zit dat? "Op geasfalteerde wegen blijft na een lange droge periode altijd rommel als bandenrubber, olie en koelvloeistof achter", legt woordvoerder Arnoud Broekhuis van de ANWB uit. "Blijkbaar laat een auto dat allemaal achter. Dat zie je ook bij zebrapaden. De witgeschilderde vlakken zijn na een jaar vaak zwart."
En al die rommel zorgt voor risico's. "De combinatie met regen zorgt voor een laagje op het warme asfalt. Je ziet een soort schuimlaag ontstaan. En dat zorgt voor verraderlijke gladheid. Zeker na de eerste buien."

Zorg voor voldoende afstand om te remmen

Uiteindelijk zorgt langere regenval ervoor dat de laag wegspoelt. Maar in eerste instantie is het oppassen geblazen. "Zowel automobilisten als tweewielers zijn kwetsbaarder. Dus wees alert. Houd afstand, pas op in de bochten en zorg voor voldoende ruimte en afstand om te remmen. Zeker op wegen waar veel geremd wordt. Want daar ligt de meeste rommel."
De regen gaat aan het begin van de avond vallen. En dat zorgt voor een hevige avondspits. "We verwachten een extreem drukke avondspits. De afgelopen weken was het al behoorlijk druk op dinsdag, met 600 tot 700 kilometer file. Maar door de neerslag en onweer wordt het vanavond nog erger", verwacht Broekhuis.

Koelt het ook af?

Koelt het dan ook een beetje af? "De hitte spoelt niet weg", voegt weerman Johnny Willemsen nog toe. "Maar het koelt af. Het wordt woensdag 25 graden. Dat is nog steeds warmer dan normaal."
Code oranje is in Gelderland tot 21.00 uur van kracht. Daarna geldt nog een uur code geel.
Op social media deelt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland tips over hoe om te gaan met onweer.