Arnhem en omstreken

Zwangere vrouw die vluchtte via dak maakt het goed

De vrouw ontsnapte via het dak.
De vrouw ontsnapte via het dak. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De zwangere vrouw die zondag over het dak vluchtte bij de brand in Arnhem, is inmiddels uit het ziekenhuis. Ze maakt het, naar omstandigheden, goed.
De vrouw vluchtte zondag met haar kind van twee over het dak met zonnepanelen om te ontsnappen aan de brand. Volgens een familielid maakt ze het goed, net zoals haar kind. De vrouw werd opgenomen in het ziekenhuis omdat ze hoogzwanger is, daarom werd er extra voorzichtig gedaan. Ze is in juli uitgerekend.

Brand in keuken

De verwoestende brand, waarbij zes woningen uiteindelijk volledig zijn uitgebrand, is ontstaan in de keuken, zo weet brandweercommandant Wim Verboom maandag te vertellen. "Wij hebben niet de indruk dat de brand bij een warmtepomp is begonnen, de brand is begonnen in de keuken", stelt hij duidelijk. "Dat weten we op basis van gesprekken met bewoners, omwonenden en beeldmateriaal dat we geanalyseerd hebben."
Hoe de brand dan precies is begonnen, is nog onduidelijk. Het huis is zo verwoest, dat die oorzaak ook niet meer te achterhalen is. Wel is er nog een onderzoek naar hoe de brand zich zo snel heeft kunnen verspreiden en wat de rol van de zonnepanelen bij deze brand is geweest. Want de zonnepanelen hebben ook het blussen van de brand vermoeilijkt. "Als het regent voeren die zonnepanelen het regenwater af, maar daardoor kon het bluswater ook minder makkelijk bij het vuur", vertelt Verboom.

Bewonersbijeenkomst

Maandagmiddag was er een bewonersbijeenkomst in de sporthal waar de omwonenden zondag ook al werden opgevangen. Daar liepen de emoties op: "Het was een ramp, ik zeg er verder niet veel over", roept een van de bewoners. Een andere bewoner zegt: "We hebben de belangrijke antwoorden niet gekregen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet vertellen wat de oorzaak is. Er waren inderdaad veel emoties, maar dat hoort er ook bij."
Dat snappen ze bij woningcorporatie Portaal, waar de uitgebrande woningen van zijn, ook. "Het is logisch. Deze mensen hebben iets heftigs meegemaakt en zitten vol vragen. Maar wij kunnen doordat er nog onderzoek gedaan wordt geen antwoord geven op die vragen."
Bekijk hier de beelden van de ontsnappingspoging via het dak:
Meisje op dak