Arnhem en omstreken

Uitgebrande Arnhemse woningen model voor 100.000 huizen

De Arnhemse woningen werden tussen 2015 en 2017 verduurzaamd.
De Arnhemse woningen werden tussen 2015 en 2017 verduurzaamd. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De woningen in Arnhem die zondag zijn verwoest door een grote brand stonden model voor nog eens 100.000 woningen die landelijk op dezelfde manier energiezuinig gemaakt moeten worden. De huizen zijn in het project De Stroomversnelling verduurzaamd door bouwbedrijf Dura Vermeer.
Het bedrijf is 'ontzettend geschrokken' van de brand, laat een zegsman weten aan Omroep Gelderland. "Via de media zijn we erachter gekomen dat het om deze woningen ging", zegt woordvoerder Glenn Metselaar. "We zagen het op het NOS Journaal en op Facebook dat het ging om woningen in de wijk Presikhaaf. Toen legden we de link."
Dura Vermeer knapte de uit de jaren zestig stammende woningen van verhuurder Portaal tussen 2015 en 2017 op. In 2014 fungeerde een van de woningen als prototype, inclusief op elkaar gepakte zonnepanelen op het dak. Bijna driekwart van de bewoners stemde vervolgens in met aanpassing van hun woning. Door de verduurzaming staan de huizen te boek als energieneutrale 'nul-op-de-meter' woningen. Hun levensduur is door de renovatie met veertig jaar verlengd.

100.000 woningen

In 'De Stroomversnelling' werkt Dura Vermeer met drie andere bouwbedrijven en zes woningcorporaties samen. De uitgebrande woningen horen bij 11.000 woningen die in eerste instantie aangepakt zouden worden. Dat aantal zou echter niet zijn gehaald. Wel was het de bedoeling nog eens 100.000 huizen op dezelfde manier duurzamer te maken.

Zonnepanelen en blussen

De brandweer had het zondag enorm moeilijk met het blussen van het vuur dat telkens weer oplaaide. De dakconstructie en de zonnepanelen die erop lagen, speelden een grote rol. Dura Vermeer wil op vragen daarover niet reageren. "Media trekken allerlei deskundigen uit de kast over wat de mogelijke oorzaken zijn. Wij gaan zelf een onderzoek instellen." Dat onderzoek gaat met spoed van start, verzekert de zegsman. "Alles wordt hierbij onder de loep genomen."

Warmtepomp

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is nog in volle gang. In de wijk gaan al hardnekkige geruchten over de warmtepomp als de plek waar het vuur uitbrak. De warmtepompen zijn geïnstalleerd naast de voordeur van elke woning.