Stedendriehoek

Scholieren openen nieuw buitenverblijf Apenheul

Kinderen van Apeldoornse basisscholen bereiden het nieuwe verblijf voor.
Kinderen van Apeldoornse basisscholen bereiden het nieuwe verblijf voor. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Vier schoolklassen van twee Apeldoornse basisscholen hebben woensdag in de Apenheul een nieuw verblijfsgebied voor twee apensoorten geopend. Daar lopen binnenkort de West-Afrikaanse franjeapen en Noordelijke talapoins los. Eigenlijk deden ze dat al eerder om aan elkaar te wennen, maar dat wennen gaat nog iets langer duren.
Twee leerlingen van de basisscholen Sprengenpark en Rietendakschool mochten samen met directeur Roel Welsing van de Apenheul en ecoloog en presentatrice Sterrin Smalbrugge een boom planten. Dat markeerde officiële opening.

Gracht en brug

Daarna werden nog meer bomen en ook struiken geplant en werd er materiaal achtergelaten waar de apen zich mee kunnen vermaken. Het nieuwe buitenverblijf wordt doorkruist door een gracht en voor de avontuurlijke bezoekers is er ook een brug aangelegd.
De apen zelf waren niet bij de opening aanwezig. Die mochten pas na alle plichtplegingen naar buiten. De Apenheul is het enige park in Nederland waar de West-Afrikaanse franjeapen en de Noordelijk talapoins (ook uit Afrika) los tussen de bezoekers rondlopen.
Eén van de apensoorten die het nieuwe verblijf in gebruik gaan nemen, de West-Afrikaanse franjeaap.
Eén van de apensoorten die het nieuwe verblijf in gebruik gaan nemen, de West-Afrikaanse franjeaap. © Omroep Gelderland