Rijk van Nijmegen

Waalbrug verloor al meer stukken: 'Dat ding kost bakken met geld'

De drone maakt beelden bij de Waalbrug. Op het strand zijn de hekken te zien.
De drone maakt beelden bij de Waalbrug. Op het strand zijn de hekken te zien. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - In Nijmegen vonden zondagmorgen inspecties plaats op de plek waar zaterdag een kunststof plaat van de Waalbrug terechtkwam. Het gebied waar aanvankelijk linten de plek markeerden is nu afgezet met hekken, zegt Rijkswaterstaat. De brugbeheerder zette een drone in voor inspectie van die brug, waarvan al eerder onderdelen naar beneden kwamen.
Het Waalstrand is populair onder bezoekers. Een van hen meldde dat het onderdeel van de brug op enkele centimeters van haar en andere bezoekers terechtkwam.
“Dit is natuurlijk zorgelijk voor de veiligheid van bezoekers. Daarom willen we snel weten wat er aan de hand is, ook voor andere relevante delen van de brug, gezien de vallende platen van een ander gedeelte vorig jaar”, meldt de woordvoerder van burgemeester Bruls van Nijmegen.
Bijna een jaar geleden moest het terras van De Kaaij worden ontruimd nadat platen naar beneden waren gekomen. En het gebeurt vaker. Medewerkers van de gemeente Nijmegen en Rijkswaterstaat zeggen tegen Omroep Gelderland dat al langer onderdelen naar beneden komen.

'Brug is gewoon klaar'

Op Facebook reageren lezers op het voorval van zaterdag. "Die brug is gewoon klaar. Dat ding kost bakken met geld elk jaar", meldt Lambert, die ook nog stelt dat de brug natuurlijk nooit verloren mag gaan. "En dan moet de Vierdaagse nog erover heen", reageert Eric.
Op de eerste dag van de 4Daagse passeren 47.000 wandelaars de Waalbrug. Dit gebeurt op de Dag van Elst. Die werd vorig jaar afgelast door de hitte. "We hebben het volste vertrouwen in Rijkswaterstaat en de gemeente Nijmegen dat ze waar nodig maatregelen zullen nemen, en contact met ons onderhouden indien er enig risico voor de 4Daagse zou bestaan", reageert een woordvoerster van het wandelevenement. Dat duurt van 18 tot en met 21 juli.
De uit 1936 stammende Waalbrug onderging in 2019 en 2020 nog een forse opknapbeurt. Het was de bedoeling de monumentale overspanning toen ook een nieuwe lik verf te geven, maar daar ging uiteindelijk een streep doorheen.
De boosdoener, een kunststof plaat tegen de muur van de brug.
De boosdoener, een kunststof plaat tegen de muur van de brug. © Omroep Gelderland