Arnhem en omstreken

Vrees voor samenwerking met rechts Gelders bestuur

Mark Coenders (GroenLinks) en Mattijs Loor (D66) in debat. Inzet: presentatie Gelders coalitieakkoord.
Mark Coenders (GroenLinks) en Mattijs Loor (D66) in debat. Inzet: presentatie Gelders coalitieakkoord. © Omroep Gelderland/Rebin Maref
ARNHEM - Arnhem heeft misschien wel de meest progressieve coalitie ooit en Gelderland de meest conservatieve, concludeert de Arnhemse fractievoorzitter Mattijs Loor (D66). Hij vreest dat samenwerken met het nieuwe provinciebestuur moeilijk wordt. Ook GroenLinks toont zich pessimistisch. Fractievoorzitter Mark Coenders sprak zelfs van een radicaal-rechtse coalitie.
Waar Arnhem ervoor kiest om vol gas te geven op de grote uitdagingen van deze tijd, kiest de provincie ervoor om met haar volle gewicht aan de remmen te gaan hangen, betoogt Loor. Het vasthouden van de 'groene en vooruitstrevende aanpak' gaat volgens hem binnen dat contrast een uitdaging worden.
"Van de overkant hoeven we de komende tijd geen baanbrekende steun voor progressieve ambities te verwachten", verwijst de D66'er naar het provinciebestuur dat praktisch buurman is.

'Constructief samenwerken moeilijk'

Loor vreest een niet-toekomstbestendige energiemix in de regio en een verdere uitholling van het openbaar vervoer met 'alle gevolgen van dien voor de broodnodige woningbouwopgave in de stad'. "Dan heb ik het nog niet eens over de natuur die zo belangrijk is voor onze snel groeiende stad."
Toch zegt Loor ervan uit te gaan dat zijn college blijft proberen constructief samen op te trekken met de provincie. "Hoe moeilijk dat de komende jaren ook zal zijn."

VVD bijt terug

Kennelijk vindt Loor het al moeilijk om constructief te zijn terwijl hij niet eens in het provinciebestuur zit, constateert Steffenie Pape (VVD) die in Arnhem oppositie voert tegen een zeer linkse coalitie. Haar partij gaat in de provincie nu wel besturen met BBB, CDA, ChristenUnie en SGP. "Kun je nagaan hoe knap het is van ons, om dat wel te zijn", bijt Pape terug.
"Terechte woorden als het gaat over het radicaal-rechtse provinciebestuur dat we nu dreigen te krijgen", steunt Mark Coenders (GroenLinks) zijn coalitiegenoot. Na wat commotie uit met name het VVD-vak over die woordkeuze, besluit hij zijn kwalificatie 'radicaal-rechts' terug te nemen en er 'rechts' van te maken.

'Niet rechts, wel conservatief'

Dat ook die zienswijze er maar net aan ligt met welke bril je kijkt, blijkt wel uit de woorden van Gino Luurssen (Forum voor Democratie). Volgens hem is het provinciale coalitieakkoord helemaal niet rechts. "Eerder conservatief."