Arnhem en omstreken

Hier hebben ze wél baat bij warmte en droogte

De Ijssalons doen goede zaken met dit warme weer.
De Ijssalons doen goede zaken met dit warme weer. © Pexels
ARNHEM - Het record van de langste droge periode is gebroken. De grond is op sommige plekken kurkdroog en het lijkt niet te verbeteren. 's Middags is het heet en de airco draait overuren. Zijn er dan bedrijven die wél baat hebben bij deze warmte en droogte?

IJssalons

Redelijk voor de hand liggend maar de ijssalons doen in deze warmte hele goede zaken. Als het weer aantrekt dan weten mensen vaak al vrij snel de lokale ijssalons te vinden. "Het is lekker druk hier", vertelt een medewerkster van een ijssalon. Toch merken de salons wel dat de warmte soms niet optimaal is voor klanten. Bij IJssalon Maccelaio in 's-Heerenberg werkt Adriaan. Hij vertelt dat de temperaturen niet fijn zijn voor de klanten, bijna te warm. "In de middag is het rustiger, je merkt echt dat de klanten in de avond langskomen voor een ijsje." Voor hen is vijfentwintig graden de allerbeste temperatuur.

Autowasstraat

Vanwege de droge periode merken ook autowasstraten dat mensen graag hun auto extra laten wassen. Een wasstraateigenaar vertelt: "Bij ons is het net als bij de ijsboer, als het regent is het rustig maar als de zon schijnt wordt het druk." Stof maar ook stuifmeel zorgen ervoor dat een auto eerder vies is. Poep van vogels en plak van de bomen zijn deze periode veel aanwezig wat er ook voor zorgt dat men sneller de auto laat wassen. Toch blijft het lastig met de aanhoudende droogte, het geeft ook een soort schuldgevoel. Een andere eigenaar vertelt: "Ergens is het ook wel erg dubbel, wij hebben er baat bij dat het droog is maar je werkt wel met water."

Waterplezier

Een andere beroepsgroep die profiteert van het warme weer zijn de botenhandelaars. Maarten Dries van Marinaut Nijmegen merkt dat er veel klanten zijn. "Als het langer dan vier dagen droog en mooi weer is dan zijn mensen al om." Ze denken dan dat het de rest van het jaar ook mooi weer blijft. Met het mooie weer gaan de boten bijvoorbeeld richting het water bij Lathum en Huissen. "Iedereen zit op het water."
Voor een 'paar' keiharde pegels heb je een leuk bootje. "De gemiddelde prijsklasse van boten die wij veel verkopen ligt tussen de vijftien- en twintigduizend euro."
Dat het steeds drukker wordt merken ze ook in de jachthavens. In Ermelo bij jachthaven Strand Horst zien ze dat er steeds meer aanvragen binnenkomen voor vaste ligplaatsen van kleine bootjes. "Wij liggen alweer helemaal vol, we werken nu al met wachtlijsten omdat er zoveel vraag is'", vertelt medewerker Shirley.

Zwemmen

Bij de openluchtbaden is het ook 'gezellig druk', vertelt Monique Loda van Zwembad de Byvoorde in Wehl. Ze merkt dat het water een grote aantrekkingskracht heeft op de schooljeugd. "Elke schooldag na twee uur vliegen ze hier naar het zwembad, dan staat er weer een grote groep te trappelen om naar binnen te mogen."
Dat merken ze ook bij het buitenbad in Klarendal, Arnhem. Medewerkster Tini Bolderman: "De laatste paar dagen komen alle leeftijden binnen. Schooljeugd, jonge gezinnen maar ook volwassenen. Zelfs ouderen boven de zeventig komen even een baantje zwemmen."
De verwachting is dat het de komende dagen nog warm en droog blijft, afgezien van enkele lokale (onweers)buien.