Arnhem en omstreken
Dit zestal bestuurt de komende jaren de provincie

Het nieuw gevormde college van BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP presenteerde deze woensdag het coalitieakkoord. Deze vier mannen en twee vrouwen vormen voor Gelderland de komende vier jaar het dagelijks bestuur.
1. De stikstofgedeputeerde
Dat de naam van Harold Zoet op de verkiezingslijst van de BBB stond, was al opvallend. Zoet was acht jaar Statenlid namens het CDA en was toen ook fractievoorzitter. Nu wordt hij namens de BBB gedeputeerde. Zoet gaat zich richten op stikstof, landbouw en de toekomst van het landelijk gebied.
Zoet is ondernemer in de paardenhouderij en regiovoorzitter voor boerenorganisatie LTO. Opvallend: hij trok zich vier jaar geleden terug van de lijst van het CDA, omdat hij vond dat afspraken niet werden nagekomen.
Dat ging over Peter Drenth: die zou zich volgens Zoet niet herkiesbaar stellen, maar deed dat toen toch. En ook Peter Drenth zit nu in het Gelders college. Geen probleem, volgens Zoet. "Ja, dat kan gewoon. We hebben afgelopen drie jaar ook samengewerkt, ik als voorzitter van LTO en hij als gedeputeerde. Er is geen oud zeer, we hebben er goed over gesproken en we kijken vooruit."
2. De oud-stikstofgedeputeerde
En die Peter Drenth was namens het CDA de afgelopen vier jaar de stikstofgedeputeerde. Sterker nog: dat was het onderwerp dat vrijwel al zijn tijd opslokte. Het CDA verloor bij de verkiezingen zetels, maar komt dus toch in de coalitie - en Drenth wordt opnieuw gedeputeerde.
Maar het belangrijke stikstofdossier waarmee Drenth volop in de schijnwerpers kwam, ligt nu bij een BBB-bestuurder. Drenth gaat zich richten op de lobby richting Den Haag, erfgoed en cultuur, recreatie en toerisme en het algemeen bestuur.
De Achterhoeker was, voordat hij gedeputeerde werd, lange tijd wethouder in Doetinchem.
3. De granuliet-wethouder
Dat Ans Mol gedeputeerde namens de BBB zou worden leek logisch. Waar de andere lijsttrekkers allemaal hun ‘nummer twee’ van de lijst meenamen, zat Mol namens de BBB aan tafel. Alleen zat zij helemaal niet in de Staten.
Nu wordt ze dus gedeputeerde. Ze is op dit moment nog wethouder in West Maas en Waal. Maar de BBB deed toch helemaal niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen? Dat klopt. Mol is wethouder namens een lokale partij.
Ze haalde de afgelopen jaren vooral de media vanwege het granulietdossier. De gemeente West Maas en Waal verzet zich tegen de stort van granuliet in de zandwinplas Over de Maas en riep het ministerie na uitzendingen van Zembla meermaals op om de stort stil te leggen.
4. De bruggenbouwer
Haar voorganger Christianne van der Wal trok de stekker uit het project, maar VVD’er Helga Witjes deed toch een laatste poging de Rijnbrug te redden. Maar dan moest Den Haag wel over de brug komen. En dat lukte. 40 miljoen euro komt er vanuit het kabinet en daarmee kunnen Gelderland en Utrecht die brug toch gaan verbreden.
Witjes krijgt echte ‘VVD’-dossiers, die Jan Markink de afgelopen jaren had: financiën, economie, sport en toezicht op gemeenten.

5. Het stikstofstatenlid
Genoeg stikstofdeskundigen in dit college. Want ChristenUnie-gedeputeerde Dirk Vreugdenhil dook de afgelopen jaren met regelmaat in de details van de stikstofcrisis.
Met ingewikkelde stikstofberekeningen trok hij aan de bel: de handel in stikstof verergert het probleem eerder dan dat het wat oplost, vindt hij. En het beleid van het Rijk maakt hem boos, vooral dat er boeren worden opgekocht voor de aanleg van snelwegen.
Voor de verkiezingen kwam Vreugdenhil met de ChristenUnie met een cynisch filmpje. In een parodie op het tv-programma Weekend Miljonairs hekelde de partij het feit dat er boeren worden opgekocht voor snelwegen, terwijl er boeren zijn die zonder hun schuld nog steeds niet geholpen zijn met een vergunning.
6. De ervaren rot
Sinds 2011 is Klaas Ruitenberg Gelders Statenlid namens de SGP. Hij is nu bezig aan zijn vierde periode in de provincie. Tel daarbij nog achttien jaar op als bestuurder van een zorginstelling: Ruitenberg is een ervaren rot.
De SGP schuurde de afgelopen jaren al tegen de macht aan: ze waren samenwerkingspartner, maar zaten niet in de coalitie. "Vier jaar geleden wilden we ook meedoen, maar GroenLinks en de PvdA wilden dat niet."
Nu zit de SGP wel in de coalitie en is Ruitenberg gedeputeerde. "Ik heb altijd graag gedeputeerde willen zijn", zegt hij met een lach. "Sinds ik bij de provincie betrokken ben - en dat is al een heel tijdje - vond ik het prachtig om dat ambt een keer te mogen doen. Dit valt heel mooi samen."