Achterhoek

Burgemeester Doetinchem is nieuwe vicevoorzitter van VNG

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem © REGIO8
GRONINGEN - Mark Boumans is woensdag gekozen als nieuwe vicevoorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Op het congres in het Martiniplaza in Groningen kreeg de burgemeester van Doetinchem met 61 procent van de stemmen de voorkeur boven Koen Schuiling, de burgemeester van Groningen.
Boumans stelde zich in april verkiesbaar als tegenkandidaat en kreeg de afgelopen tijd steun van meerdere gemeenten, burgemeesters en wethouders. Zo schaarden onder meer de samenwerkingsverbanden P10 (plattelandsgemeenten), K80 (kleine gemeenten) en de M50 (middelgrote gemeenten) zich achter zijn kandidatuur.

Sterkere stem uit de regio

Met het rapport ‘Elke Regio Telt’ in handen hoopt Boumans de regio een sterkere stem te geven. “Als vertegenwoordiger van een regio op afstand weet ik als geen ander voor welke uitdagingen we staan!”, zei Boumans over zijn kandidaatstelling.
Alle gemeentes mochten woensdag tijdens de verkiezing een stem uitbrengen, waarbij het inwonersaantal ook meewoog.Als nieuwe vicevoorzitter kan Boumans de nieuw verkozen VNG-voorzitter Sharon Dijksma (burgemeester Utrecht, red.) vervangen in landelijke overleggen.
Even leek het er op dat de vergadering zou instemmen met twee vicevoorzitters, maar dat ordevoorstel werd met een nipte meerderheid verworpen.