Stedendriehoek

Onbemande parkshops in strijd tegen personeelstekort: 'Gasten zijn positief'

© Omroep Gelderland
© Omroep Gelderland
LOCHEM - Zelf je boodschappen scannen, betalen en weer door. Het is iets dat we inmiddels bijna allemaal wel kennen uit de supermarkt. Maar ook op vakantieparken kun je straks je dagelijkse inkopen doen zonder dat daar zelfs personeel aan te pas komt. Vakantieparkketen EuroParcs opent dit jaar tien onbemande parkshops.
Het bedrijf uit Apeldoorn startte vorig jaar met de pilot voor onbemande parkshops op twee vakantieparken, waaronder Lochem. Naar eigen zeggen zijn ze hiermee begonnen om zo de service op de parken te kunnen verhogen. "Gasten kunnen eenvoudig de belangrijkste dagelijkse boodschappen halen. "Tegelijk ontlast het onze parkmedewerkers zodat zij nog meer kunnen richten op service richting gasten," aldus Ellen Verburg, Commercial Concept Manager bij EuroParcs.

Gasten zeer positief

De vakantieparkketen met 65 vakantieparken in binnen- en buitenland spreekt van een geslaagde pilot het afgelopen jaar. "De parkshop op ons park in Lochem werd zeer goed ontvangen door onze gasten en de waarderingscijfers van het park zijn zelfs gestegen." Gasten zouden het volgens Verburg fijn vinden dat er altijd een klein assortiment beschikbaar is voor de vergeten boodschappen. "En daarbij komt dat mensen het al gewend zijn door de zelfservice kassa’s in supermarkten en andere winkels"
Een ander groot bijkomend voordeel is volgens EuroParcs dat het ook een oplossing is voor het personeelstekort, waar ze ook in de recreatiebranche mee te maken hebben. "In deze tijd is het in veel branches lastig om aan personeel te komen. Daarin is de recreatiebranche niet anders. In het geval van de parkwinkels helpt het ons omdat de medewerkers zich nu minder met de winkel bezig hoeven te houden. In plaats van met inkoop en verkoop kan de receptiemedewerker zich bezighouden met andere taken voor de gasten," aldus Verburg.
Een winkel zonder personeel

Geen goede ontwikkeling

Retaildeskundige Cor Molenaar uit Oosterbeek is minder enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling op vakantieparken. Onbemande parkshops bieden volgens Molenaar niet meer, maar juist minder service." In zijn algeheel zie ik dit niet als een goede ontwikkeling. Je haalt hiermee juist de service weg bij de winkels. De sociale functie van een winkel valt weg. Mensen komen ook naar een parkwinkel om een praatje te maken, zeker in de vakantieperiode."
Molenaar denkt daarnaast ook dat de winkels erg diefstalgevoelig zullen zijn. "Er hangen wel camera's in de winkels, maar toch is het volgens mij nog steeds erg makkelijk om spullen mee te nemen. Je gaat die camera's immers ook niet de hele dag controleren."

Veel interesse

Bij EuroParcs zeggen ze vooralsnog nog weinig last te hebben van diefstal. "Die ervaring hebben wij tot op heden niet. Onze shops zijn gebouwd in het zicht van de receptie en open tijdens de openingstijden van de receptie. We gaan nog testen buiten de openingstijden en zullen dan opnieuw evalueren", aldus Verburg.
Veel bedrijven kijken volgens het Apeldoornse bedrijf mee naar dit nieuwe concept: "Er is veel interesse. Ook bij andere EuroParcs parken. Wij horen ook van onze samenwerkingspartner, Omise, dat zij inmiddels al vele gesprekken voeren met diverse partijen. Iedereen heeft te kampen met een personeelstekort, dus moeten we met z’n allen in deze branche creatief worden en op zoek naar andere oplossingen."