Gelderland

Voorlopig nog snikheet en kurkdroog

Mensen zoeken verkoeling bij een recreatieplas
Mensen zoeken verkoeling bij een recreatieplas © ANP
Het wordt vandaag tropisch warm in Gelderland. Volgens Weerplaza stijgt het kwik naar 30 graden. En voorlopig komt daar nog geen verandering in.
"Het wordt vandaag weer een zonovergoten dag", vertelt weervrouw Roosmarijn Knol. "We hebben met een noordoosten- tot oostenwind te maken. Die voert echt een hele warme en droge luchtsoort met zich mee. We gaan vanmiddag 30 graden bereiken in Gelderland. En zeer waarschijnlijk ook in De Bilt (weerstation KNMI, red.). Dan hebben we de eerste officiële tropische dag van het jaar."
Ook vanavond blijft het volgens haar nog lang warm. "Temperaturen rond 25 graden. Pas na middernacht gaan we onder de 20 graden uitkomen. Maar echt kouder dan 17-18 graden gaat het niet worden."

Zondag warmste dag

Morgenochtend loopt de temperatuur weer razendsnel op. Het wordt dan zelfs nog warmer dan vandaag. "We gaan dan naar de 31, misschien wel 32 graden", voorspelt Knol. Ook maandag is het met 30 graden nog tropisch in onze provincie.
Vanaf dinsdag doet de temperatuur een stapje terug. "De wind draait dan iets meer naar het noordoosten en dan wordt die luchtsoort een tikje koeler. Van een temperatuurdip is nog geen sprake, want we blijven wel boven die 25 graden uitkomen", benadrukt de meteoroloog.

Droogterecord

Vanaf donderdag komt daar wel verandering in. "Dan is die temperatuur echt wel wat meer afgevlakt. Dan komt er ook wat meer bewolking onze kant op. Maar ik zie voorlopig nog geen neerslag aankomen. Donderdag verbreken we waarschijnlijk een droogterecord uit 2007. Nog nooit was het zolang achterelkaar droog in ons land en ook de periode daarna zit er nog geen regen aan te komen. Dus dat zijn toch wel bijzondere omstandigheden waarmee we te maken hebben", aldus Knol.

Oproep

Hoe breng jij dit warme weekend door? Deel jouw foto's en video's voor ons hitteblog! En mogelijk gebruiken we de beelden ook in een video!
Je kunt de beelden appen naar 06 - 220 543 52 of mail omroep@gld.nl.