Achterhoek / Liemers

De Hanzetijd komt tot leven in Doesburg

Hanzefeest in Doesburg
Hanzefeest in Doesburg © Omroep Gelderland
DOESBURG - Ze kijken er het hele jaar naar uit en vandaag is het eindelijk zo ver. Voor veel inwoners van Doesburg is het Hanzefeest het hoogtepunt van het jaar. In alle vroegte steken ze zich in middeleeuwse kledij en toveren de binnenstad om in een historisch decor. Horecaondernemers versieren hun terrassen, vrijwilligers bouwen kramen op en zelfs de verkeersborden worden ingepakt. Een groot deel van het centrum is tijdens het Hanzefeest autovrij.
Ilona Vuurpijl draagt al vroeg in de ochtend haar goudkleurige jurk met veel tule. “Het Hanzefeest leeft enorm in Doesburg. Het hoort bij de stad. Vijfhonderd inwoners en gasten steken zich in middeleeuwse kledij. Iedereen doet er zoveel moeite voor. Het is net of we samen de tijd voor één dag terug zetten.”

Koopliedenverbond

Doesburg kreeg in 1237 stadsrechten van de graaf van Gelre. Daarna ontwikkelde de nederzetting zich al snel tot een handelsstad van formaat. Kooplieden uit Doesburg dreven handel met collega’s in Londen en het Oostzeegebied. Ook Gelderse steden als Zutphen, Elburg en Harderwijk waren al in de dertiende eeuw verbonden in het Hanzenetwerk. Later werkten ook de besturen van de steden waar de kooplieden uit afkomstig waren samen. Ook Arnhem, Nijmegen, Tiel en Zaltbommel werden lid in het Hanzeverbond.

Karren en koetsen

Veel gebouwen in het centrum van Doesburg dateren uit de Hanzetijd. In de Waag is al sinds de vijftiende eeuw een horecagelegenheid gevestigd. Tegenover ligt het middeleeuwse stadhuis. De ambtenaren resideren sinds kort in een modern gebouw buiten het stadscentrum, maar vandaag keert het stadsbestuur terug in de historische raadzaal. Schout en vier schepen houden een vergadering over het parkeerbeleid van karren en koetsen in de binnenstad. Het is een knipoog naar een actuele discussie in Doesburg.

Sint Maarten

In de Martinikerk vindt vandaag ook de traditionele Sint-Maartensmaaltijd plaats. Bezoekers kunnen aan lange tafels aanschuiven voor een gratis kopje groentesoep. In de traditie van de heilige Martinus die zijn mantel deelde met een bedelaar bieden de inwoners van Doesburg iedereen een eenvoudige lunch aan. Naar verwachting trekt het Hanzefeest tien tot vijftienduizend bezoekers. “Het zal wel iets minder druk worden dan andere jaren vanwege de warmte,” lacht Ilona. “Maar wij houden onze middeleeuwse kleding gewoon aan. Vroeger was het ook wel eens warm.”

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl.

Tip: iedere zaterdag organiseert ridder René een exclusieve rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt aanschuiven.