Arnhem en omstreken

Boten en pompen van Gelders Waterschap naar Oekraïne

Waterschap Rijn en IJssel stuurt materieel na het doorbreken van de stuwdam.
Waterschap Rijn en IJssel stuurt materieel na het doorbreken van de stuwdam. © ANP
ARNHEM - Er gaan kunststofboten, zwemvesten en pompen vanuit Gelderland naar Oekraïne. Waterschap Rijn en IJssel stuurt materieel om te helpen bij het evacueren van bewoners en het wegpompen van water. Na de verwoesting van de Kachovka-stuwdam maandag in het zuiden van Oekraïne staan veel woongebieden onder water.
Eerder deze week heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken geïnventariseerd of Nederland materieel en noodhulp kan bieden om Oekraïne te helpen bij de ramp die is ontstaan door de opgeblazen stuwdam. Ook de waterschappen zijn gevraagd te helpen. Het materieel wordt aangeboden aan het ministerie die de noodhulp verder namens Nederland gaat coördineren.

Mobiele pomp

Naast de kunststofboten en zwemvesten levert Waterschap Rijn en IJssel een mobiele pomp op een aanhanger die 500 kubieke meter water per uur weg kan pompen. Daarnaast gaan er ook elektrisch aangedreven dompelpompen naar Oekraïne om rioolwater weg te pompen. Het is de tweede keer dat Waterschap Rijn en IJssel materieel aan Oekraïne levert: eerder dit jaar gebeurde dat met twaalf generatoren.